Maraton cultural la ediția a II-a a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”


rotonda_plopilor_aprinsi1• Timp de trei zile, Vâlcea a fost capitala culturii româneşti • Peste 30 de invitați prezenți la Salon: savanți, profesori universitari, scriitori, artiști plastici • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, comunele Prundeni și Galicea, precum și Mânăstirea Dintr-un Lemn – gazde perfecte și primitoare pentru oaspeți de seamă și evenimente culturale de anvergură

Cuvânt și culoare

Salonul Naţional de Literatură şi Artă „Rotonda Plopilor Aprinşi”, deși aflat doar la ediţia a II-a, a devenit unic, în felul său, iradiind de o viotasli­tate alpestră, model de cuvânt, de li­rism și frumos. Salonul, desfăşurat în memoria Mitropolitului şi Scriitorului ilus­tru Bartolomeu Valeriu Anania, a fas­cinat și la această ediție pe invitați prin gestul organizatorilor de a le oferi, prin Diplome de Excelență și Trofeul „Cerurile Oltului”, un semn de înaltă considerație și prețuire pentru con­tribuția lor de excepție la promovarea culturii române. În prima zi a Salonului, 24 mai, maratonul cultural a debutat în holul mare al Bibliotecii Judeţene „An­tim Ivireanul” cu vernisajul expoziţiei artiştilor plastici Valeriu Jabinschi şi Ion Jabinschi, precum şi a studenţilor Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Oaspeții și ar­tiș­tii plastici au fost salutați cu un cuvânt de bun venit și cu apreciere pentru opera lor de Sanda Constantinescu, directoarea bibliotecii, Romeo Rădu­les­cu, primarul municipiului Rm. Vâl­cea, scriitorul Ioan Barbu, amfitrionul ansamblului de manifestări, precum și de artistul plastic vâlcean Sergiu Plop, coordonatorul expoziţiei.

rotonda_plopilor_aprinsi3Apoi, manifestările s-au mutat în Sala de Conferinţe, unde a avut loc evocarea „Cântări şi laude-nălţăm noi ţie, Mitropolit şi Poet Bartolomeu Vale­riu Anania”. Despre ierarhul și scrii­to­rul comemorat au vorbit prof. univ. dr. Mihaela Albu, prof. univ. dr. ing. Pompiliu Manea, prof. univ. dr. George Anca, romancierul Constantin Zăr­nes­cu, poetul Florentin Popescu, conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr, poetul George Călin (care a prezentat și o poezie inedită a Mitropolitului comemorat), preot Nicolae State-Burluşi, Valeriu Dia­conescu, nepotul Înaltului come­mo­­rat (fiul Elenei Anania, sora Mitro­po­litului). Moderatorul acestui intere­sant expozeu colectiv despre viața și opera Înalt Preasfințitului Bartolomeu Valeriu Anania a fost prof. univ. dr. Dan Anghelescu, care a reușit să-i con­ducă pe vorbitori și înspre evocarea unor momente semnificative, inedite din întâlnirile lor ierarhul-fenomen in­con­fundabil și cu intelectualul foarte ele­vat. A urmat lansarea romanului „Ultimul ţăran” (Ed. Antim Ivireanul, 2012), de Constantin Argeşanu. Des­pre scriitor și cartea sa au vorbit Ion Andreiţă, Pompiliu Manea, Ion Soare, Ilie Gorjan şi Florentin Popescu, care au avut cuvinte de apreciere la adresa autorului şi a romanului, dar şi unele observaţii. La îndemnul moderatorului Ioan Barbu, autorul cărții ne-a mărtu­risit, într-o emoționantă profesiune de credință, năzuința sa de la cea mai fragedă vârstă către eterna comu­niu­ne cu viața satului de câmpie, dar care nu s-a împlinit, văzând în mama sa „ultimul țăran”, totuși o rostire lentă, un cântec fără de sfârșit.

Un Prundeni inconfundabil – gazda de a doua zi al Salonului

rotonda_plopilor_aprinsiVineri, 25 mai, comuna Prundeni a fost capitala pentru o zi a Salonului Național. Manifestările au debutat cu prezentările unor cărți la Biblioteca din saltul Călina, o adevărată cetate a cu­vân­tului. Cum îi pășește pragul, cum in­tră în sala cu rafturi încărcate de cărți, o emoție vie și sinceră îl cuprinde pe oricare cititor, îl invită la lectură. Au fost prezentate, în fața sătenilor și a invitaților de dincolo de hotarele co­mu­nei cărțile „Ultimul ţăran”, de Cons­tan­tin Argeşanu, „Centrul lumii” şi „Îm­blân­zitorii de ape”, de Ioan Barbu. Ro­mancierul C. Argeșanu a purtat un viu și interesant dialog cu sala, iar despre scriitorul Ioan Barbu și cărțile sale a vorbit ing. C. Dinuţ, primarul comunei sale natale, Corbu, din județul Olt, invitat la manifestare. Arh. Ionel Vitoc, în calitate de director editor, a pre­zen­tat revista „Orașul”, care apare la Cluj-Napoca, singulară în România pe teme de cultură urbană. Scriitorii prezenți au donat cărți bibliotecii gazdă, gest apreciat de primarul comunei, Ion Horia Horăscu, care le-a propus „pălmașilor condeiului” să vină cât mai des în această localitate, unde li se va organiza, cu multă dragoste, medalioane literare și expoziții cu cărți.

rotonda_plopilor_aprinsi2După masa de prânz, oferită invi­ta­ților de primarul Ion Horăscu, mare iubitor de cultură şi un organizator de excepție al evenimentelor culturale, îm­preună cu Consiliul Local, manifes­tă­rile au continuat la Centrul Cultural Ză­videni, cu dezbaterea pe tema „Di­rec­ţii şi orientări în literatura română actuală”, în context „Cartea la sate, car­tea despre sat”. Moderatori – scrii­to­rul Emil Lungeanu şi Ion Horia Ho­răs­cu. Dezbaterile au fost aprinse, inte­resante și încărcate de substanță. Între cei care au vorbit: acad. Gleb Drăgan, Florentin Popescu, Pompiliu Ma­nea, Cristina Vitoc, Raluca Tudor, Geor­ge Călin, preot Nicolae State-Bur­luși, Ion Andreiță, Emil Catrinoiu, prof. Cornel Roșianu, Ion Lazu, preot Liviu Rădulescu și alții. Dezbaterea, apreciată de cei prezenți ca pe o răs­plată a harnicilor locuitori ai comunei gazdă, a fost prefațată și încheiată cu un cuvânt-epilog de un maestru al cu­vân­tului scris, poetul, prozatorul și dra­ma­turgul Emil Lungeanu. A urmat pre­zentarea, chiar de autor, Pompiliu Ma­nea, a cărţii „Peregrin pe cinci conti­nente”. Expunerea sa a fost ilustrată de un film inedit, realizat de scriitor pe parcursul celor peste 120 de zile, cât a durat ocolul său în jurul Pământului. Ca ziua să se încheie într-un climat de frumos și voie bună, a urmat un su­perb program artistic cu formaţiile fol­clo­rice „Mândrele” din Prundeni şi „Hai­ducii” din Amărăşti. Un vânt de lumină, un vânt cântător a îmbujorat sala prin prestația de excepție a pro­fe­sorului Constantin Ceaușu, un adevă­rat om-orchestră, care a cântat din fluier, caval, nai și ocarină, dar care a încântat pe cei prezenți și cu o voce de aur. Artistul a depășit cu mult granițele sublimului, și e singur cu zeul Apollo.

Şi pentru ca ziua de vis să fie încu­nunată cu succes, a urmat un moment pe placul tuturor participanţilor şi invi­taţilor, socializare la Crama Dom­neas­că Filipescu, avându-l ca amfitrion pe profesorul Ștefan Filipescu, depozi­tarul unei istorii nepieritoare, din anii de glorie ai regatului României.

Momente de reculegere și închinare la Mânăstirea Dintr-un Lemn

Cu binecuvântarea ÎPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și a PS Emilian Lovișteanu, Episcop Vicar, a treia zi a Salonului, 26 mai, s-a desfă­șu­rat la Mânăstirea Dintr-un Lemn. Invitați din toată țara, scriitori, oameni de știință, artiști plastici, editori au avut posibilitatea să se roage la Icoana Maicii Domnului cu Fiul, sfântă icoană făcătoare de minuni. Maica stareță Ema­nuela Oprea, deosebit de primi­toare, mereu cu un caracter simfonic și cu o dragoste sporită față de oameni, le-a oferit invitaților prilejul să afle cât mai multe date din istoria Mânăstirii, dăruindu-le icoane și pliante. Totodată, câțiva scriitori au avut prilejul să se întrețină cu arhimandritul dr. Chesarie Gheorghescu, strălucit om de cultură al istoric de seamă al ortodoxiei româ­nești. În trapeza Mânăstiri, a avut loc o agapă frățească, invitații servind din gustoasele bucate pregătite de maci pricepute ale obștii acestui frumos și înălțător aşezământ monahal.

*

La organizarea acestor minunate zile de maraton cultural, Fundația Culturală „Curierul de Vâlcea” s-a bucurat de sprijinul Arhiepiscopiei Râmnicului, prin binecuvântarea ÎPS Gherasim Cristea, arhiepiscopul Râm­ni­­cului şi a PS Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar, al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea,al primăriilor Rm. Vâlcea, prin amabilitatea prima­ru­lui Romeo Rădulescu, și Prundeni, prin implicarea edilului-şef Ion Ho­răscu. Le mulțumim, totodată, pentru sprijin prietenilor noștri Constantin Argeșanu, Ștefan Prală, Ion Nuică și dr. Constantin Popescu.

 

N.R. Despre finalul manifestărilor din ultima zi a Salonului Național, desfășurat în comuna Galicea, unde invitații au fost primiți de primarul Ion Năfliu și de săteni cu bucurie și mare entuziasm – în ediția de mâine a ziarului nostru.