Europa inovativă


biblioteca_judeteana3Aproape toate statele membre și-au ameliorat performanțele în domeniul inovării. Cu toate acestea, creșterea performanțelor în materie de inovare a încetinit, iar UE nu acoperă decalajul persistent în raport cu liderii mondiali în materie de inovare, SUA, Japonia și Coreea de Sud. Pentru EU-27, cel mai mare decalaj rămâne cel pentru inovarea de la nivelul sectorului privat.

Care sunt liderii în materie de inovare în Europa? Tabloul de bord al Uniunii inovării ediția 2011 plasează statele membre în următoarele patru grupe de țări:

Lideri în domeniul inovării: Suedia, Danemarca, Germania și Finlanda.

Țări aflate la nivelul imediat următor: Belgia, Regatul Unit, Țările de Jos, Austria, Luxembourg, Irlanda, Franța, Slovenia, Cipru și Estonia, care au performanțe apropiate de media pentru UE-27.

Inovatori moderați: Italia, Portugalia, Republica Cehă, Spania, Ungaria, Grecia, Malta, Slovacia și Polonia, care au performanțe sub media pentru UE27.

Inovatori modești: România, Lituania, Bulgaria și Letonia sunt mult sub media pentru UE-27.

Țările din vârful clasamentului au în comun o serie de puncte forte ale sistemelor lor naționale de cercetare și inovare, un rol cheie avându-l activitatea întreprinderilor și colaborarea dintre sectorul public și cel privat, precum si sumele alocate pentru cercetare.  Majoritatea liderilor în materie de inovare au, de asemenea, performanțe foarte bune în privința altor indicatori de inovare asociați activităților întreprinderilor. Cea mai inovatoare țară din UE, Suedia, domină clasamentul în trei dintre cele 8 dimensiuni ale inovării: resurse umane, finanțare și asistență și investițiile întreprinderilor, în timp ce atât Germania, cât și Danemarca, au cele mai bune performanțe în privința a două dimensiuni ale inovării (colaborări și antreprenoriat și capital intelectual vs inovatori și efecte economice). Toții inovatorii de vârf au performanțe bune și în comercializarea cunoștințelor lor tehnologice.

Informaţie furnizată de consilierii de comunicare ai Centrului EUROPE DIRECT Vâlcea al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, Dana Rădulescu şi Ioana Mazilu-Manolescu.