„Curierul de Vâlcea” – 28 La mulți ani, dragi cititori! La mulți ani, „Curierul de Vâlcea”!


La 22 ianuarie 1990, în urmă cu 28 de ani, a ieșit de sub tipar primul număr al ziarului independent „Curierul de Vâlcea”, cotidian care deschidea porțile ferecate ale presei libere din România.
Încă de la prima sa ediție, „Curierul de Vâlcea” a dat o lovitură enormă jurnalismului închistat, aflat sub cenzura comunistă, în programul său înscriindu-și principiul nobil de a servi numai ADEVĂRUL, înscriindu-și pe frontispiciu deviza pe care și-a respectat-o încă de la fondarea sa: „Orice adevăr merită citit”.
Astăzi, 22 ianuarie 2018, a ieșit de sub tipar ediția ziarului cu nr. 7604. De 28 de ani, „Curierul de Vâlcea” apără libertăţile fundamentale ale cetățenilor, democraţia, libertatea de exprimare şi adevărul.

De 28 de ani, împreună cu cititorii

Astăzi, 22 ianuarie, începând cu ora 16.00, vă invităm, dragi cititori, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea pentru a serba, împreună, evenimentul omagial „Curierul de Vâlcea – 28”. Cu această ocazie se va desfășura și Gala Premiilor care, în fiecare an, sunt decernate de Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea”, iar din această ediție împreună cu Grupul Cultural Public Cervantes – Inspirescu din Satu Mare.
Evenimentul oferă prilejul organizatorilor să prezinte și o apariție editorială de excepție: volumul de proză „FUGARUL”, de Marius Cărbunescu, vâlcean de origine. Cartea a apărut, recent, sub egida Editurii „Antim Ivireanul”, care, în vara acestui an, serbează 25 de ani de existență. Deschide, cu această nouă apariție editorială, Colecția „CARTEA ESTE VIAȚA”, dedicată celui mai de seamă eveniment al anului – UN SECOL DE LA MAREA UNIRE.
În «Cuvânt înainte», scriitorul Ioan Barbu exprimă un punct de vedere asupra personajului Fugarul (care dă și titlul cărții), în jurul căruia prozatorul Marius Cărbunescu brodează o frescă din societatea contemporană. „Fugarul, personajul evocat de-a lungul textului, este creionat simplu, natural, dar cu o tehnică remarcabilă, în analize și conflicte gradiente. Rezolvarea conflictelor interpersonale și intergrupale duce, în cele mai multe cazuri, la reducerea tensiunilor. O singură dată viclenia se deghizează în animal blând. Lupul îmbracă blana de oaie și își înfige colții pe la spate. Sabia lui Irod izbește! Scandalul politic ce-ar fi urmat este amortizat printr-o neașteptată sinucidere.”
„Fugarul” este o carte fascinantă, alcătuită din povestiri care se citesc cu mare plăcere pentru varietatea mijloacelor artistice care definesc proza românească de astăzi. Într-un «Cuvânt lămuritor», autorul va răspunde, astăzi, la întrebarea «De ce Fugarul?» Suntem nerăbdători să-l ascultăm. Ca și opiniile celor care deja au citit cartea.