CT și RMN în maxim cinci zile de la solicitare


Pentru șapte categorii de pacienți nu mai există condiționarea existenței fondurilor contractate cu CAS
Nu de puține ori, au fost cazuri, semnalate și de noi, în care la solicitarea unui RMN sau Tomograf pacienții erau programați după câteva luni, ajungându-se și până în anul viitor cu listele. O practică total ineficientă și incorectă, ținând cont de faptul că acele investigații erau vitale pentru pacienți în momentul solicitării nu peste un an….Acum, se pare că lucrurile au intrat pe un făgaș normal, cel puțin pentru șapte categorii de pacienți pentru care se dorește o continuitate a serviciilor medicale. Așadar…
“Legislația actuală continuă seria de măsuri pozitive stabilite pe durata stării de alertă. Măsurile menținute și după încetarea stării de alertă au în vedere asigurarea accesului la investigații medicale paraclinice imediate pentru cei afectați de infecția cu virusul Sars Cov2 și a pacienților diagnosticați cu boli ce au un impact major asupra sănătății publice. Potrivit modificărilor legislative intrate în vigoare, va fi asigurată o continuitate a serviciilor medicale pentru pacienții care se încadrează în cele 7 categorii (beneficiari ai unor programe naționale de sănătate curative sau pacienți cu afecțiuni cronice)” a declarat directorul general al C.A.S. Vâlcea, Alin Voiculeț (foto).
Prin intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 44/2022, începând cu data de 14 aprilie, au fost menținute și după încetarea stării de alertă categorii de pacienți care beneficiază de investigații medicale paraclinice gratuite în maximum 5 zile de la data prezentării la furnizorul de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea.
Aceste categorii de pacienți includ: pacienți diagnosticați cu COVID-19 (după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare) și pacienți diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare precum și boli neurologice.
În aceste cazuri, pentru furnizarea serviciilor solicitate de pacienți, nu mai există condiționarea existenței fondurilor contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Decontarea serviciilor efectuate se va face ulterior, prin suplimentarea fondurilor inițial alocate, pe baza raportărilor furnizorilor după încheierea lunii în care au fost acordate aceste investigații paraclinice.
Pentru a beneficia de aceste investigații paraclinice, pacienții asigurați în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, care se încadrează într-una din aceste categorii, trebuie să se prezinte la medicul de familie/medicul specialist, iar acesta trebuie să elibereze persoanei în cauză trimitere pentru investigații medicale paraclinice care să aibă menționat codul de monitor.
Lista furnizorilor de servicii paraclinice aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea poate fi consultată pe site-ul instituției, la adresa http://www.casan.ro/casvl/category/paraclinic.html