Colţul liric


Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.

 

Lucian Avramescu

Adio, Aura Ion

 

Trăia înaripări și-avea candoare

era, spuneau colegii, o copilă

ce nu-ncerca blazări, iubea bolnavii

era, prin tot, blând sinonim la milă.

 

Credea că lumea-i bună, și că ea

spori-va a corolei ei splendoare

că poate face bine ajungând

nu numai mare, ci și doctor mare.

 

Iubea probabil cerul, poezia

iubea poate și-un neștiut băiat

din toate s-a ales postum cu lauri

înger răpus, cu plânsul înghețat

 

O, blestemată țară ce-ți ucizi

cu sânge rece, de călău, copiii

ți-ai pus în frunte, fără inimi, monștri

azi, toți netoții-s fala României

 

Cine va deconta această moarte

în lumea mea ce pute-a furt și bani

în care-analfabeții-s generali

și ne conduc bețivi, pungași, golani?

 

Cerem bilanțul unei tragedii

cerem bilanțul unei neputințe

și iar suntem îmbrobodiți și iarăși

doar noi avem accesul la căințe

 

Iartă-mă, astăzi, fiica mea din munți

îți iartă tații toți, că n-au cuvânt

și mamele ce nu știu altceva

decât un fel de-a te căina plângând. 

 

N-am fost în stare să te apărăm

n-a fost în stare nimeni de nimic

oceanul înghețat al României

s-o dezgheța, prin moartea ta, vreun pic?

 

Adio, fiica munților, adio

sicriul tău n-a fost un avion 

indiferența noastră te-a ucis

adio fiică, Aura Ion!

 

Bună seara, iubito

bună seara, iubito, te aștept ca din cer

să-mi aduci continente de palid mister

cu trenul acesta personal și stingher

bună seara, iubito, te-aștept ca din cer

 

bună seara, iubito, pot să-ți spun prin cuvinte

că puține mai sunt pe pământ lucruri sfinte

că intră iubiri prematur în morminte

bună seara, iubito, pot să-ți spun prin cuvinte

 

bună seara, iubito, sunt destui care vor

să ne pună la ușa iubirii zăvor

să pună cătușe cuvântului dor

bună seara, iubito, sunt destui care vor

 

bună seara, iubito, te aștept ca și când

numai dragostea noastră ar fi pe pământ

mai presus de căderi, de măriri, de cuvânt

bună seara, iubito, te aștept ca și când

 

LUCIAN AVRAMESCU, poet și jurnalist. S-a născut la 14 august 1948, în comuna Sângeru, județul Prahova.

Studii: licențiat în arhitectură peisageră și ziaristică; studii postuniversitare la Intercultura-Italia. 

Cariera: debut în presa literară – 1970; redactor la ziarul  „Orizont” Vâlcea, între 1971-1978; șef de secție și redactor-șef adjunct la Scânteia Tineretului, unde, în perioada 1981-1985, a condus cenaclul „Serbările Scânteii Tineretului”; redactor-șef al revistei „SLAST” în perioada 1986-1989; fondator și redactor-șef al ziarului „Tineretul Liber”, primul ziar tipărit in zilele Revoluției din ’89 în fosta Casă a Scânteii; fondator al agenției de știri A.M. PRESS – 1991, prima agenție de presă cu capital privat înființată după ’89. 

Publicații: volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri și pamflete jurnalistice. Între altele, amintim: „Poeme” – Editura Albatros (1975), „Stele pe dealuri”, Editura Scrisul Românesc (1976), „Transplantul de albastru”, Editura Sport-Turism (1976), „Un liber albatros” (1978), „Ei, aș! Spunea poetul” (1979), „Nu cer iertare”, trilogie (1981-1983, 1985), Editura Eminescu; „Această generație” – poezii in limba greacă, Editura Athena, Grecia (1985), „Bună seara, iubito”, volumul I, Editura Eminescu (1986), „Bună seara, iubito”, volumul II, Editura A.M. PRESS (2000). 

Activitate socială: membru în Uniunea Scriitorilor din România (din 1979), Asociația Culturală de Prietenie Romania-Israel (membru fondator), membru fondator și membru în Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă. 

Distincții: Premiul de debut pentru poezie, Editura Albatros (1975), Premiul pentru scriitorii tineri (1979). Este tradus în antologii și reviste literare din Polonia, Bulgaria, Rusia, Israel, China, Anglia, Irak, SUA, Germania, Franța, Olanda, Turcia, Iugoslavia. 

Alte volume tipărite: “Ciorne” – Editura A.M. PRESS, carte care conține tabletele publicate timp de patru ani, sâmbătă de sâmbătă, în cotidianul “România liberă”, începând din decembrie 1998. Continuă cu volumele de publicistică ”Ciorne 2”, ”Ciorne 3” și ”Ciorne 4”, la aceeași editură și care cuprind publicistica din anii 2005 – 2012, pamflete și analize găzduite de ”Jurnalul Național” și alte publicații, între care și ziarul ”Curierul de Vâlcea”. La Cluj, în Editura Dacia-XXI, i-a fost publicată, în 2011, selecția de poezii de dragoste cu titlul  ”Poetul ca o casă în flăcări”. 

Poezia lui Lucian Avramescu, bogată în nuanțe sufletești, cu acorduri inedite, își are punctul de plecare din Vâlcea, cadru propice timpurilor străvechi, tălmăcirii unei iubiri cristaline, a imaginilor luminoase. În poezia sa plutește suflul înflăcărării, ecoul munților și apelor Lotrului,  ca oglindă a cerului. În cele două volume ale sale, de un lirism fără egal – ”Bună seara, iubito” – destul de  cuprinzătoare, dragostea e o noțiune de înaltă vibrație. Versul său scânteiază prin lirism cu adânci rezonanțe, respiră o sensibilitate fecundă, purtând de grijă sufletului. 

Lucian Avramescu a avut un debut fericit pe care l-am trăit împreună la temperaturi înalte, mândru că am fost colegi de redacție pe parcursul a șapte ani și mai bine.