Ceartă până-n pragul pumnilor între pesedişti şi liberali


• în şedinţa Consiliului Judeţean de zilele trecute, • „balivernele” liderului liberal Buican nu l-au convins de nici o culoare pe Cîlea să accepte trecerea lor pe ordinea de zi • „USL-ul n-a existat niciodată la Vâlcea!” este concluzia amară şi tristă a ultimei „ciocniri” PNL – PSD

În urmă cu exact o săptămână, deputatul Cristian Buican a lansat în dezbatere publică „un proiect care stabileşte criterii obiective, transparente şi predictibile de alocare a fondurilor de către Consiliul Judeţean”, intitulat „Modernizarea Judeţu­lui Vâlcea”. Buican anunţa că ideea este menită să fie adoptată şi aplicată în fiecare judeţ, adică să revoluţioneze metoda prin care se face adminis­traţie! 

„Politicile publice implementate în judeţul Vâlcea în ultimii 23 de ani s-au dovedit a fi de natură să păstreze o stare de lucruri incompatibilă cu dezvoltarea durabilă şi creşterea economică sănătoasă. În toţi aceşti ani fondurile repartizate către administraţiile publice locale de la nivel judeţean sau naţional au fost alocate conform unor impulsuri personale şi partinice, fapt ce a generat întotdeauna nemulţumiri şi disensiuni între reprezentanţii partidelor politice. Indiferent de partidele sau alianţele politice care s-au aflat la conducerea judeţeană şi naţională, întotdeauna a existat cel puţin suspiciunea repartiţiei fondurilor pe criterii politice”. Nimeni nu poate spune, însă, exact care au fost ţelurile liderului liberal când a aruncat aceste hârtii pe piaţă dar dacă ţinta a fost sfâşierea definitivă a USL-ului la Vâlcea, s-ar putea ca Buican să se afle la primul său mare succes politic! Cele 13 pagini compuse împreună cu Victor Giosan au şanse mari să fie „torpila” care să scufunde pe veci şubreda şi nefericita uniune cu Ion Cîlea. 

Scandalul născut la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean a fost unul fără precedent, fără limite de categorie sau vârste, o autentică declaraţie de război! „Fitilul” l-a aprins „vicele” Bogdan Pistol: „Grupul de consilieri liberali a înregistrat un material care se doreşte a fi un proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean în legătură cu o serie de criterii care să se aplice în repartizarea sumelor de bani conform art. 33, lit. B, din Legea 273/2006, dar şi în legătură propunerile pe care le face CJ Vâlcea pentru obiectivele de investiţii pentru programul naţional de dezvoltare locală”. Apoi, liberalul a cerut şi un calendar pentru şedinţa următoare, de a analiza şi apoi votare acestui proiect. Întârzierea înregistrării la Consiliu a propunerii, faptul că nu a fost discutată în cadrul USL-ului dar şi lipsa unei dezbateri publice au fost contraargumentele elegante ale lui Ion Cîlea. Enervat de insistenţa liberalilor, acesta  întors foaia şi a spus că foile lui Buican sunt simple „baliverne plagiate din vreo teză de doctorat”, unde s-au folosit elemente din Ordonanţa 28 care, între timp, a fost şi modificată. Pistol a replicat că sunt indicatori folosiţi de Banca Mondială şi Comisia Europeană şi că-şi doreşte ca proiectul să aibă ştampila USL, doar să fie trecut pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe. În plus, asaltul liberalilor a fost completat şi cu articolul 74, alineatele 1 şi doi din Regulamentul de Funcţionare a CJ , unde stă scris că orice consilier poate face astfel de propuneri pentru şedinţa următoare! PNL-ul l-a împresurat într-atât de strâns pe Cîlea care n-a putut să se refugieze decât în opinia secretarului Constantin Dirinea, un soi de Curte Constituţională în acest gen de situaţii la CJ. Acesta le-a dat drep­tate liberalilor care au invocat Regulamentul dar a spus şi că fiind un proiect cu caracter normativ, se ra­portează la articolul 7, alineatul 2 din Legea 52 pri­vind transparenţa decizională în administraţia pu­blică unde se cere un răgaz de 30 de zile lucră­toare pentru dezbaterea publică a unor astfel de iniţiative. Atât e grea a fost presiunea liberalilor asu­pra sa, încât febrilul şi derutatul Cîlea a cerut vot deschis pentru aprobarea articolului 7 din Legea 52! Când a fost văduvit de o majoritate a închis, furios şedinţa. 

 

PDL l-a dat de gol pe Badea şi bugetul său

 

Bugetul 2014 al Consiliului Judeţean nu s-a putut bucura de unanimitatea dorită de către Ion Cîlea. Nu numai că nu au votat propunerea înaintată de liderul PSD şi aparatul CJ, „portocalii” au ieşit chiar în faţă cu câteva detalii cel puţin şocante pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Prin vocea lui Aurel Simion, dar şi a şefului Romulus Bulacu au reclamat sumele exagerate trecute la capitolul investiţii acolo unde un mixer ajunge să coste şi 25 de milioane lei vechi: „Sunt foarte multe cifre exagerate ca să le mai reparăm pe parcurs, domnule preşedinte!”, a fost pretextul Opoziţiei. Chiar dacă explicaţiile au fost că toate e vorba de două proiecte derulate cu Ministerul Muncii şi că toate cifrele sunt trecute la iniţiativa proiectantului, mixerele de 25 de milioane au fost votate chiar şi la opt ori mai scumpe decât sunt pe piaţă!

 

Inimaginabil! Cîlea a fost învins de iarnă şi a rămas chiar înzăpezit

 

Discuţiile despre buget au adus în prim plan şi o informaţie care până acum câteva zile părea de neconceput: campionul luptei cu iarna a suferit chiar şi el câteva înfrângeri de etapă! Până să câştige războiul cu zăpada, Ion Cîlea a declarat public faptul că a fost înconjurat de nămeţi şi abia a scăpat din ghearele „inamicului”. Deranjat de obrăznicia tradiţională a liberalului Victor Stănculescu, liderul PSD i-a amintit acestuia că nu prea s-a înghesuit să pună umărul la campania de deszăpezire şi că maşina actuală a şefului CJ nu este un aliat de nădejde în astfel de situaţii: „Eu sunt la al doilea mandat dar tot n-am cerut şi nu voi cere maşini de-astea bengoase!” a sunat răbufnirea pesedistului.

 

Salvamont-ul, un deceniu în „papuci”

 

În cazul unui scenariu similar celui din Apuseni când un avion s-a prăbuşit în creierii munţilor, Salvamont-ul vâlcean riscă nu doar să aibă o reacţie tardivă dar şi ruşine naţională. Spre deosebire de colegii lor din alte judeţe care au minim două maşini puternice de teren, specialiştii noştri au la dispoziţie pentru intervenţie un „papuc” din 2005. Consiliul Judeţean a reparat cât de cât situaţia şi a trecut în buget 80.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism 4×4. 

 

Priorităţile viitoarelor perdele forestiere

 

Ion Cîlea a anunţat, după întâlnirea sa cea mai recentă cu premierul Victor Ponta, că Guvernul vrea să acorde bani pentru perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale dar şi judeţene. Încântat de idee, liderul legislativului a dezvăluit şi care sunt punctele critice pe care le are în evidenţă pentru aceste investiţii: DJ 643 şi DJ677F. Preşedintele social-democrat a spus că e nevoie de specii cu sistem radicular foarte rapid  nu numai pentru confruntarea cu viscolul de iarnă dar şi pentru stabilizarea terenului.

 

Gata cu „pomana” la Camera Agricolă

 

După luni întregi în care a ajutat gratuit toţi fermierii care i-au cerut ajutorul, fie cu proiecte, fie cursuri, Camera nu mai deţine resursele pentru a supravieţui. Efectul principal este introducerea unei taxe de 200 lei pentru fiecare cursant interesat de munca câmpului. 

 

Michiu i-a împins pe consilieri „la munca jos”

 

Alesul liberal de la Stăneşti a fost singurul edil care a dorit să ia parte la şedinţa de dezbatere a bugetului 2014. Mai mult, acesta a fost implicat şi în cearta penelisto-liberală iar atunci când i s-a dat cuvântul a declarat răspicat faptul că mai toţi consilierii sunt rupţi de nevoile judeţului şi că numai Cîlea, Persu ori Pistol mai binevoiesc să le facă din când în când câte-o vizită primarilor de ţară. Michiu i-a mulţumit încă o dată lui Cîlea pentru sprijinul dat în proiectul de 60 miliarde câştigat de Stăneşti dar şi pentru ajutorul dat la deszăpezire.