Campanie de informare despre alegerile europarlamentare: SE MIŞCĂ MAGMA POLITICĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ


Alegerile europarlamentare din acest an vin după o perioadă de criză financiară, după reduceri bugetare şi măsuri dure de austeritate, aşa cum s-a întâmplat la noi, dar şi în Grecia, Portugalia, Spania sau Italia, cu bulversări şi răsturnări de situaţii care ar trebui să îmbunătăţească sentimentele de încredere în Uniunea Europeană. Tot ca noutate vine şi faptul că, pentru prima dată, alegătorii vor avea un cuvânt de spus, prin votul lor, la alegerea noului preşedinte al Comisiei Europene. În aceste condiţii, se vor schimba şi raporturile doctrinare şi ideologice. Astfel, în timp ce forţele coagulate pe centru – dreapta se vor concentra prioritar pe reducerea în continuare a cheltuielilor, frontul de centru – stânga va prefera să acţioneze în direcţia majorării puterii de consum. Între aceste două orizonturi, vor avea un spaţiu mult mai lejer de mişcare euroscepticii, cei care au simţit cel mai tare efectele crizei şi austerităţii şi care pun azi la îndoială competenţa autorităţilor locale şi a instituţiilor comunitare deopotrivă. De aceea, s-a amplificat şi riscul ca partidele radicale din statele europene să-şi mărească plaja de simpatizanţi şi să devină cu adevărat o uniune de forţe decizionale. Ei, euroscepticii, s-ar putea apropia de 30%, după cum arată sondajele cele mai recente mai ales pe seama pierderii de mandate, în PE de către aripa conservatoare.

Toate aceste estimări şi previziuni au fost temeinic analizate în dezbaterile din cadrul celui de-al X – lea Congres al Partidului Socialist European, desfăşurat în capitala Italiei, la începutul lunii februarie. Prioritatea numărul unu asupra căreia s-au concentrat socialiştii a constituit-o reducerea şomajului, mai ales în rândurile tinerilor, în toate ţările UE. Tocmai de aceea, programul de acţiune stabilit pentru perioada dedicată campaniei premergătoare alegerilor europarlamentare adoptat de către social – democraţi şi socialişti va avea ca deviză „Europa îşi schimbă direcţia”.

În acelaşi cadru al Congresului Partidului Socialist European a fost lansat şi un aşa – numit manifest pe frontispiciul căruia stă scris „O nouă Europă”, scopul acestuia fiind să se pună în contrabalans obiectivele conservatoare ale actualei majorităţi de dreapta care au ajuns într-o fundătură şi au creat o „Europă a fricii şi a austerităţii”. Acest manifest este structurat pe zece puncte definitorii care vor fi urmărite pas cu pas în următorii 5 ani şi care îşi propun să dea soluţii la nevoile imperioase ale creării locurilor de muncă, instituirii unui nivel salarial minim în toate ţările membre, relansării economice etc.

Congresul socialiştilor europeni s-a orientat şi asupra cadidatului la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în persoana actualului preşedinte al PE, Martin Schultz, acesta obţinând o majoritate covârşitoare de opţiuni, respectiv 368 voturi pentru, 2 contra şi 34 de abţineri. 

Candidatul socialist, insă, i-a cucerit pe toţi cei prezenţi la Congres printr-un final de discurs agreat unanim. El a declarat: „Prima mea prioritate în calitate de preşedinte al Comisiei Europene va fi şomajul. Doresc înlăturarea prăpastiei dintre bogaţi şi săraci, între ţările mari şi ţările mici …”

Dr. ing. ION CÎLEA

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD