Atelier internaţional, la Călimăneşti


Asociaţia Pro Xpert implementează, în perioada 1 septembrie 2013 – 31 august 2014, proiectul ALICE – Adult Literacy Including Concepts of Equality in Europe – finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Comunitar „Învăţare de-a lungul întregii vieţi” – componenta „Ateliere Grundtvig”.
Proiectul se centrează pe organizarea, în perioada 21-30 iunie 2013, în orașul Călimănești, a unui atelier internaţional – cu 13 participanţi din Belgia, Germania, Grecia, Portugalia, Turcia şi România – persoane active în domeniul alfabetizării adulților.
Pe parcursul celor 7 zile de lucru efectiv, participanții s-au familiarizat cu unele noțiuni teoretice privind conceptul de ”egalitate” și rolul acestuia în programele de alfabetizare a adulților dar și cu activități practice de a folosi metode creative non-text bazate pe tehnici de dramă și arte vizuale) în cadrul lecțiilor de alfabetizare a adulților. Participanții au elaborat de asemenea două planuri de lecție (unul bazat pe tehnici de dramă și teatru-imagine și unul bazat pe tehnici de arte vizuale – sculptură și colaj) pe care le-au aplicat pe un grup de adulți cu nivel scăzut de alfabetizare.
Agenda workshop-ului a inclus prezentări teoretice interactive grupate pe 2 teme majore:
Alfabetizarea adulților ca un concept de egalitate Metode creative non-text – tehnici de dramă și arte vizuale – utilizabile în programe de alfabetizare a adulților
Acestea au fost completate de numeroase aplicații practice – exerciții de pantomimă, dramă, teatru-imagine și teatru-forum, jocuri de rol, activități de modelare și colaj.
De asemenea participanții s-au familiarizat cu modul de funcționare al instituțiilor administrației publice locale și sistemului de educație formală publică din România. În acest scop cei 13 participanți au fost primiți miercuri de domnul primar al Orașului Călimănești – Florinel Constantinescu – care a avut amabilitatea să le prezinte date generale despre Stațiunea Călimănești-Căciulata, câteva proiecte importante derulate de administrația publică la nivel local cât și informații utile despre sistemul de învățământ din România și date concrete din Călimănești.
Workshop-ul s-a încheiat prin derularea unei lecții practice pe tema ”Cuvinte – sensul cuvintelor” bazată pe cele 2 planuri de lecție elaborate de participanți, aplicată unui grup de adulți din comuna Malaia. În aceeași locație – Școala cu Clasele I-VIII Malaia – s-a derulat și un atelier de utilizare a metodelor creative non-text la care au participat cadrele didactice de la școală.
Mai multe detalii despre proiect, parteneri şi activităţi puteţi afla accesând http://aliceworkshop.wordpress.com/