„Ziua Dunării”, sărbătorită pe 30 iunie, de ABA Olt


În anul 2004, Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea, împreună cu ţările dunărene au decis că ziua de 29 iunie să fie declarată „Ziua Dunării”, zi de sărbătoare pentru toate ţările situate în bazinul acestui fluviu. În deceniul care a trecut de atunci, această celebrare a devenit deja tradiţie în cultura noastră, iar anul acesta, sărbătoarea „Zilei Dunării” este marcată festiv pentru a zecea oară. Tema propusă în acest an de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea este: ,,Fii activ pentru o Dunăre vie”
,,Dintre toate cele 18 ţări prin care trece Dunărea, putem spune că noi, românii, suntem cei mai norocoşi, întrucât mai mult de jumătate din lungimea fluviului Dunărea traversează ţara noastră și 30% din bazinul Dunării se află pe teritoriul României. În plus, aproape întreaga suprafaţă a României se află în bazinul hidrografic al Dunării. Mai mult, la gurile de vărsare ale Dunării, avem Delta Dunării, acest monument natural, unic în Europa. Din toate aceste motive si nu numai, am putea spune ca suntem mai apropiati si mai responsabili fata de Dunăre decat alte ţări, atât ca apartenenţă, cât şi ca moştenirea pe care am primit-o generaţii de-a rândul”. Administraţia Naţională ”Apele Române” Director General, dr. ing. Vasile Pintilie.
În data de 30 iunie 2014, Administraţia Bazinală de Apă Olt cu sprijinul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Ministerului Mediului şi Pădurilor, Primariei Corabia şi prin subunitatea sa teritorială Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt a marcat festiv Ziua Internaţională a Dunării, cu elevii ai Şcolii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu’’- Corabia, judeţul Olt.
Cu aceasta ocazie, reprezentanti din institutiile mai sus mentionate au desfasurat mai multe actiuni pe faleza Dunarii si anume: un concurs de pescuit, laboratorul  SGA Olt a efectuat o serie de analize chimice pe apa prelevata din Dunare, avand amenajat un laborator mobil, iar la final elevii au surprins placut organizatorii cu un cantecel de suflet despre Dunare.
La final, toţi copiii prezenţi  au primit diplome şi şepci inscripţionate, care să le amintească în timp de acest eveniment. Din partea AN„Apele Române”, ABA Olt si COCA-COLA au primit dulciuri şi răcoritoare.
,,Numai impreuna vom reusi sa asiguram generatiilor viitoare bucuria de a beneficia de acest dar nepretuit, fluviul Dunarea, care traversează sudul țării noastre a doua mare zona umedă din Europa”.    

Director, ing. Daniel Bavita.