APIA şi adeverinţele în zootehnie


Adrian-PinteaPrin intermediul unui comunicat oficial de presă purtând semnătura directorului Adrian Pintea (foto), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează benefi­ciarii plăţilor naţionale directe comple­mentare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine şi respectiv ovi­ne/caprine, pentru anul în curs, că eliberează adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia.

Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primei pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit legii. Până la această dată, Agenţia a încheiat convenţii cu CEC Bank SA, BRD Groupe So­ciete Generale, Banca Comercială Română şi Procredit Bank, în confor­mi­tate cu H.G. 1199/30.11.2011 şi respectiv H.G. 1200/30.11.2011.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare a fermierului prin care confirmă: că beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC în sectorul zootehnic la specia ovine/ca­prine, respectiv bovine, pentru anul 2011; că au fost efectuate controalele şi verificările administrative asupra Cererii de plată depuse de către beneficiar, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare; numărul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal/exploataţia de bovine; că Beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii adeverinţei şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul PNDC, sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, respectiv bovine, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

„Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei.  Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN S.A. garantează până la 50% din valoarea creditelor acordate de bancă. Reafir­măm recomandarea adresată potenţialilor beneficiari, interesaţi să îşi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă (creditoare), pentru a obţine condiţiile de creditare cele mai avan­tajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale. Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului. Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40 lei/cap animal iar la specia bovine este de 410 lei/cap animal”, se mai arată în comunicatul sus amintit.