APIA demarează o nouă campanie de informare


Adrian-PinteaDebutul toamnei aduce o nouă ofensivă APIA pentru informarea şi conştientizarea mediului rural asupra politicii agricole şi a beneficiilor care pot lua drumul ţăranilor vâlceni. În acest sens, directorul Adrian Pintea, autoritatea contactată de către ziarul nostru, vine cu toate detaliile necesare.

Domnule Pintea, ce fel de acţiuni veţi înregistra odată cu venirea lui septembrie?

Din data de 5 septembrie se va demara acţiunea de follow-up la nivelul localităţilor unde există fermieri cu parcele controlate prin teledetecţie şi pentru ca această acţiune să se desfăşoare cu maxim de operativitate, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură va porni o campanie masivă de informarea fermierilor şi a autorităţilor locale.

Ce se urmăreşte prin acest efort pe care l-aţi caracterizat singur drept „masiv”?

Este o nouă încercare de conştientizare a fermierilor şi a autorităţilor locale şi judeţene despre importanţa desfăşurării în bune condiţii şi cu operativitate a acţiunii de follow-up, pentru finalizarea controlului prin teledetecţie cât mai grabnic şi începerea autorizării la plată. Nimic altceva…

Bun, în ce ar trebui să conste acest ajutor al autorităţilor locale?

În primul rând, mă aştept din partea domnilor primari să ne înţeleagă misiunea şi care este finalitatea eforturilor noastre. Sunt convins că această etapă este ca şi parcursă, dar mi-ar plăcea să se ştie din start că venim să ajutăm, nicidecum să ne pierdem timpul, pe al nostru sau pe al altora. Ca să vă răspund la întrebare, sprijinul nu necesită mari implicaţii: ajutor logistic şi de personal pentru fluidizarea distribuirii solicitărilor de clarificare, distribuirea solicitărilor se va realiza prin înmânarea directă, mobilizarea fermierilor pentru a se asigura prezenţa în zilele stabilite. Nu e vorba de nişte treburi imposibile.

Care este situaţia la acest moment?

La nivelul APIA Vâlcea, au fost selectate pentru controlul prin teledetecţie nu mai puţin de cinci localităţi cu un număr de aproximativ 730 de fermieri. Azi( ieri, nota red.) trebuie să primim XML-urile, să putem vedea câţi dintre aceşti fermieri trebuie să se prezinte la APIA pentru clarificări. Trag nădejde să avem undeva sub 40% erori, pentru a finaliza procesul într-o lună. În plus, pe 4 septembrie, aşteptăm tipăriturile pentru ca munca efectivă să înceapă de la 6 septembrie.

În încheiere, ne puteţi spune care sunt cele cinci centre de care aţi amintit?

Sigur că da. Este vorba de Alunu cu 36 fermieri, Mateeşti cu 253, Slătioara cu 413, Stroeşti cu 24 şi Vaideeni cu 241.

Vă mulţumesc!