
Alegeri locale în două tururi!?
• săptămâna în curs este decisivă pentru a se mai putea modifica procedura scrutinului din iunie
În data de 10 februarie, Guvernul a stabilit calendarul pentru alegerile locale din iunie, iar ziarul „Curierul” a prezentat la vremea respectivă informațiile.
Revenim pe seama acestui subiect și reluăm articolul de la jumătatea acestei luni, în care arătam: „Alegerile locale vor avea loc în data de 5 iunie, urmând ca startul campaniei electorale să fie dat pe 6 mai 2016. Comunicarea listei cuprinzând denumirile şi semnele electorale ale partidelor politice, ale alianţelor politice, ale alianţelor electorale, precum şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, legal constituite, care au dreptul să participe la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, către toate birourile electorale de circumscripţie trebuie să fie făcută cel târziu în data de 12 aprilie 2016.
Cu 30 de zile înaintea datei votării – cel târziu în ziua de 6 mai 2016 – vor trebui aduse la cunoştinţă publică numărul circumscripţiilor electorale, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi sediile acestora. Cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor locale – adică pe 26 mai 2016 – ar urma să fie tipărite buletinele de vot. În ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, pe 4 iunie 2016, la ora 7:00, este programată închiderea campaniei electorale. Cetăţenii vor putea merge la vot pentru a-şi desemna aleşii locali în data de 5 iunie 2016, în intervalul 7:00-21:00. După primirea dosarelor conţinând procesele-verbale cu rezultatul numărării voturilor de la toate birourile electorale ale secţiilor de votare şi după soluţionarea contestaţiilor formulate se va face totalizarea voturilor exprimate şi atribuirea mandatelor de către biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală, de sector al municipiului Bucureşti şi judeţeană, respectiv biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti. Pentru alegerile locale din data de 5 iunie 2016 au fost stabilite 42 de circumscripţii electorale care includ municipiul Bucureşti.
Autoritatea Electorală Permanentă va cheltui 11.218 mii de lei pentru sediul, dotarea şi funcţionarea Biroului Electoral Central, indemnizaţiile membrilor Biroului Electoral Central, ale personalului tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central. În aceşti bani sunt incluse şi cheltuielile pentru mentenanţa Registrului electoral, precum şi pentru activităţile specifice de gestionare a acestuia în perioada electorală, pentru aplicaţiile şi/sau serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării, pentru programele informatice utilizate la desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, informarea alegătorilor, pentru organizarea examenelor de admitere în Corpul experţilor electorali, elaborarea, editarea şi difuzarea gratuită de broşuri legislative şi ghiduri specifice în materie electorală, cheltuielile de instruire a operatorilor de calculator, cheltuielile de instruire a mandatarilor financiari”.
Cei care nu au fost de acord cu alegerile într-un singur tur au ridicat excepții de neconstituționalitate în cadrul procesului din contencios și au contestat la Curtea Constituțională legea în ansamblu. Aflăm, din surse de încredere, că săptămâna în curs este decisivă pentru a se mai putea organiza alegerile locale în două tururi.