Al doilea descălecat al lui Florentin Pera la Vâlcea


11 februarie 2025. Antrenorul Florentin Pera se desparte de Gloria Bistrița, după șase înfrângeri consecutive. Acesta lasă în urmă, la Bistrița, un loc 3 în Liga Florilor și o finală de EHF European League jucată, într-un an și jumătate.

30 martie 2025. SCM Râmnicu Vâlcea învinge Thuringer în returul play-off-ului pentru Final Four al EHF European League, dar ratează calificarea în turneul final de la Graz.

14 aprilie 2025. O inabilitate de comunicare a primarului Mircia Gutău face ca Râmnicu Vâlcea să afle că noul antrenor al echipei de handbal feminin, începând cu sezonul 2025-2026, va fi Florentin Pera, fără contract după despărțirea de Gloria Bistrița, care îl va înlocui pe Rasmus Poulsen. Să notăm că Florentin Pera este și antrenorul naționalei României. Edilul vâlcean anunță și obiectivul lui Pera, locurile 1-4, și promite o conferință de presă în care va fi prezentat public noul antrenor.

17 mai 2025. Echipa orașului pierde lamentabil la Zalău și încheie pe locul 8, cel mai slab sezon de la înființare. Obiectivul stabilit la începutul sezonului este ratat, mai mult, Vâlcea nu va participa în competițiile europene. Într-un comunicat transmis la finalul partidei de la Zalău, vorbind despre valori și așteptări, conducerea îl blamează pe Rasmus Poulsen, fără însă a-și asuma nimic din ratarea sezonului.

4 iunie 2025. Se anunță țintarul pentru următorul campionat. Primele opt etape aduc Vâlcii cele șapte echipe clasate deasupra ei în sezonul anterior.

2 iulie 2025. Este anunțat lotul SCM pentru sezonul 2025-2026. Șapte jucătoare străine noi – trei din Norvegia, trei din Danemarca, la care se adaugă o elvețiană. Promisa conferință de presă nu a mai venit. În acest răstimp, diferendul dintre Florentin Pera și Federația Română de Handbal continuă.

3 iulie 2025. Rugămințile fierbinți ale președintelui FRH nu au dat roade. Florentin Pera va continua și în postura de selecționer al naționalei României.

7 iulie 2025. SCM va începe pregătirea pentru sezonul 2025-2026.

30 august 2025. Debutează Liga Florilor. SCM va juca prima etapă la Baia Mare.

Înapoi în timp: 19 mai 2019. Sub comanda lui Florentin Pera, SCM Râmnicu Vâlcea realizează surpriza în Liga Florilor. Vâlcencele câștigă campionatul, luând fața CSM București, o formație cu jucătoare cotate superior și cu un buget sensibil mai mare. Că nu a fost o întâmplare, o dovedește sezonul următor. Vâlcea se bate din nou parte în parte cu CSM București, într-un campionat întrerupt, până la urmă, din cauza pandemiei. O convingere pentru acei doi ani: Pera a creat la Râmnicu Vâlcea o echipă foarte solidă, cu care, de altfel, va cuceri și Cupa României în 2020. Va pleca „de acasă”, în 2021, la ȚSKA Moscova, pentru a fi numit, anul viitor, antrenor al naționalei României.

Acestea sunt coordonatele contextului în care Florentin Pera revine după șase ani din nou la Vâlcea, cu misiunea de a redresa o echipă restructurată după numeroasele plecări și sosiri, dar și aflată pe o curbă descendentă a performanțelor.

Florentin Pera reîntâlnește SCM într-un moment în care fiecare parte străbate momente încordate ale existenței fiecăreia. În ceea ce-l privește pe Pera, demiterea sa de la Bistrița, ca și conflictul cu FRH asupra postului de selecționer al naționalei, au săpat, nemeritat, zic eu, la temelia percepției publice asupra sa, aducând umbre de îndoială până și în orașul care-l aclama acum câțiva ani. Nu-și joacă, desigur, cariera la Vâlcea, dar se află în situația de a pune pe masă acumulările ultimilor șase ani și de a justifica încrederea care i-a fost acordată de conducerea echipei, de primarul orașului, într-un moment delicat din viața formației locale. Nu-i va fi deloc confortabil reșițeanului. El va avea de gestionat un lot de jucătoare la a cărui formare a contribuit prea puțin, fără însă ca acest lucru să însemne o scuză, în definitiv Pera și-a dorit cu ardoare să antreneze din nou aici. Într-un eventual lot de șaisprezece pentru foaia de joc, sunt șapte jucătoare noi, ceea ce ar putea sugera o anume dificultate de omogenizare pe interval de timp rezonabil. Falanga scandinavă+Gautschi înseamnă jucătoare cu vârste între 24 și 26 de ani, care sunt la vremea confirmării, nicidecum vedete internaționale. Bănuiesc că motivul principal pentru care au venit la Vâlcea este că vor să crească, să-și facă un nume, pentru a-și continua cariera la un nivel și mai înalt. O provocare, așadar, suprapunerea filozofiei de joc a antrenorului cu stilul de joc al noilor sosite, mai ales că acestea reprezintă o cu totul altă cultură handbalistică. În 2019, anul câștigării campionatului, Vâlcea a avut cea mai bună apărare, iar în ceilalți doi ani cu Florentin Pera, a doua cea mai solidă apărare. De aceea, va fi foarte probabil că seria partidelor cu mai mult de 30 goluri primite, din campionatele trecute, își va afla sfârșitul în sezonul următor, cunoscută fiind alinierea lui Pera la zicala conform căreia apărarea câștigă meciurile. Rămâne de văzut cum va reuși să potențeze cu noile sosite o linie de 9 metri care a avut mult de suferit în anii trecuți. Înainte de a pleca către Gyor, Nathalie Hagman spunea că legăturile dintre jucătoarele SCM nu au fost cele cuvenite pentru a forma cu adevărat o echipă. Iar dacă un căpitan de echipă afirmă asta, înseamnă că trebuie luat în seamă. Orgolios, ca orice antrenor român de handbal care se respectă, Pera va dori să dețină controlul absolut, în care să primească loialitate și ascultare. Ceea ce nu înseamnă o tușă negativă, dar aici multe vor depinde și de modalitatea în care Pera va ști să comunice cu fiecare dintre jucătoare și de felul în care va încerca să creeze acele conexiuni despre care amintea Hagman. Va fi una dintre cheile succesului, cu siguranță.

Pe de altă parte, SCM Râmnicu Vâlcea a încheiat în degringoladă un sezon despre care nimeni nu a știut să explice de ce evoluțiile deplorabile din Liga Florilor au alternat cu cele bune din Europa. Ezitările conducerii legate de banca tehnică și de unele dintre jucătoare au determinat nesiguranță și instabilitate, ceea ce s-a văzut în clasarea finală. Dar ceea ce îngrijorează cu adevărat este trendul. În ultimii trei ani, locurile 5,6 și 8 în Liga Florilor, toate acestea fac ca amintirea victoriei din 2019 să devină din ce în ce mai blurată. În plus, imaginea echipei s-a deteriorat, în principal din cauza lipsei de comunicare a conducerii. Pentru această criză de rezultate și imagine a fost adus Florentin Pera, în memoria succeselor trecute, dar și a unor legături emoționale cu autoritățile locale niciodată întrerupte.

Posibil ca din orgoliile rănite ale celor două părți să conveargă energia pozitivă care să ducă din nou handbalul vâlcean în top. Dar dincolo de clasamente și statistici, Pera și SCM au datoria de a readuce speranța și entuziasmul într-un oraș care iubește handbalul feminin, dar care, în acest moment, pare că alunecă spre neîncredere.

În noianul actual de întrebări asupra viitorului apropiat, două lucruri sunt certe, după părerea mea. Noul antrenor are dreptate să ceară „sprijinul tuturor – jucătoare, staff, conducere, sponsori și minunații noștri suporteri”. Este un nou început pentru SCM Râmnicu Vâlcea și chiar toată lumea va trebui să tragă la aceeași căruță, să pună umărul la redresarea situației, oricât de clișeistic sună formularea. Al doilea lucru sigur este că va fi teribil de greu de suportat, de către toți, un nou sezon ratat.