Administrație publică, la apelul bocancilor


• încă o aberație legislativă e gata să lovească în plin contribuabilul de rând: primari școliți în mai puțin de jumătate de an despre ce înseamnă fișa postului

Ești primar și ai sau n-ai treabă cu administrația publică locală, în mai puțin de jumătate de an ești bun de post. Cam așa gândesc aleșii din Parlament că se poate face treabă prin comunele și satele României din anul 2016. Astfel, aleşii locali ar putea fi obligaţi să participe, în termen de cinci luni de la preluarea primului mandat, la un curs de administraţie publică locală, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu tăierea indemnizaţiei de şedinţă – prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor.
Potrivit proiectului, „aleşii locali au obligaţia de a participa la un curs de pregătire în domeniul administraţiei publice locale, în primele cinci luni de la preluarea primului mandat”. Cursurile de pregătire vor fi organizate de instituţiile abilitate de lege, care sunt obligate să stabilească locaţiile şi numărul de participanţi astfel încât toţi aleşii locali să poată beneficia în termenul stabilit de acest curs. „Încălcarea acestor prevederi atrage după sine retragerea indemnizaţiei de şedinţă până la data înscrierii alesului local la cursul de pregătire”, mai prevede proiectul.
Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că în ultimii ani s-a semnalat tot mai des încălcarea de către aleşii locali a legilor administraţiei publice locale, ceea ce a dus la numeroase disfuncţionalităţi şi la numeroase procese în justiţie legate, în special, de proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în cazul concesionării şi închirierii unor bunuri: „Modul de administrare a patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor-administrativ teritoriale, precum şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli au avut de suferit în urma abaterilor de la legalitate ce au avut loc, în opinia noastră, din cauza slabei pregătiri a aleşilor locali aflaţi la primul mandat în domeniul administraţiei publice locale. De asemenea, din rapoartele Curţii de Conturi reiese faptul că multe dintre abaterile constatate se datorează necunoaşterii sau interpretării eronate a reglementărilor legale la nivelul organelor deliberative locale”, mai argumentează iniţiatorii. Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.