Adio, corn şi lapte? Bun venit, faliment!


• după mai mulţi ani de încercări eşuate, Parlamentul este foarte aproape să înlocuiască unul dintre cele mai vechi programe şcolare care datează de pe vremea lui Adrian Năstase

• Senatul a adoptat deja, în mod tacit, propunerea legislativă potrivit căreia cornul şi laptele ar urma să fie înlocuite cu un prânz cald: supă, felul doi şi un desert.

• masa caldă gratuită elevilor din grădiniţe şi din şcoli, în limita unei valori zilnice de 10 lei, suportată de primari

Senatul a adoptat tacit, zilele trecute, o propunere legislativă pentru „modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore”. Modificarea ar presupune înlocuirea produselor de panificaţie cu o masă caldă acordată zilnic, în limita unei valori stabilite de Consiliul Local, urmând ca diferenţa dintre 1,04 lei de copil şi cea stabilită de Consiliul Local să fie suportată de acesta din urmă. Astfel, introducerea acestor modificări nu ar presupune alocarea de fonduri suplimentare de la bugetul de stat, diferenţa fiind suportată de autorităţile locale. Senatul este prima camera parlamentară sesizată în cazul acestui proiect de lege

Iniţiatorii proiectului sunt senatorii Viorel Arcaş (PSD), Leonardo Badea (PSD), Marius Balu (PDL), Marius Sorin Ovidiu Bota (PSD), Iulian Dumitrescu (PNL), Petru Ehegartner (PNL), Marius Ovidiu Isăilă (PDL), Akos Daniel Mora (PNL), Vasile Cosmin Nicula (PSD) şi Alexandru Vegh (UDMR).

Potrivit iniţiatorilor, proiectul de lege îşi propune diversificarea alimentelor copiilor din scoli şi grădiniţe, prin posibilitatea înlocuirii produselor de panificaţie cu o masă constând în produse proaspete de origine vegetală sau animală. Astfel, susţin iniţiatorii proiectului, vor fi încurajate obiceiurile alimentare sănătoase, va duce la combaterea obezităţii în rândul copiilor, precum şi la îmbunătăţirea stării de sănătate.

Conform presei centrale, toate costurile acestei schimbări ar trebui să fie acoperite de primării, dar numai după ce şcolile îşi vor amenaja în bune condiţii cantine sau vor încheia contracte cu firme de catering. Este vorba despre o recomandare şi nu o obligaţie. Pentru moment, mai spun iniţiatorii proiectului.

Cu alte cuvinte, aproape îngenuncheate deja de datorii şi probleme primăriile ar trebui să găsească resurse suplimentare în buget, iar şcolile – spaţii unde să amenajeze săli de mese. Susţinătorii legii, adică 86 de parlamentari  prevăd şi că Ministerul Sănătăţii va trebui să dea liste de ingrediente şi cantităţi permise, la fel ca pentru grădiniţe dar cer şi Ministerului Educației să introducă o serie de alimente care au aportul caloric adecvat pentru vârsta copiilor.

Medicii spun că o astfel de masă ar trebui să conțină carne de vită, pui, curcan sau pește, fructe de sezon, pâine și apă. 

Proiectul „Masă la şcoală“ prevede că valoarea de 10 lei pe elev a mesei cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuţia şi depozitarea acestora, după caz. Totuşi, în funcţie de evoluţia preţurilor de pe piaţă, valoarea mesei poate fi actualizată prin hotărâre de Guvern. Sumele ar putea fi alocate din bugetele locale şi pot fi suplimentate din donaţii şi sponsorizări. În cazul în care părinţii nu sunt de acord cu acest program, ei îşi vor putea exprima în scris opţiunea de a renunţa la acest drept şi pot, de asemenea, reveni asupra solicitării printr-o cerere adresată directorului şcolii. 

Reacţia primarilor: „Asta ne mai lipsea în buget ca să putem pune liniştiţi lacătul la uşă!”

Aşa cum era de aşteptat, vestea că încă o cheltuială va ateriza pe capul lor fără să fie consultaţi i-a revoltat şi speriat pe primari. Chiar dacă salută iniţiativa pentru ridicarea nivelului de alimentaţie, părerea generală este că nu Consiliile Locale au capacitatea de a duce la bun sfârşit acest program. Iată câteva reacţii:

Nicolae Voicescu (primar  PSD, Fârtăţeşti): 

„Mie mi-au mai rămas aproximativ 350 de copii pe programul vechi „Cornul şi laptele”. Dacă un an şcolar are pe la vreo 170 de zile, înmulţite cu 10 şi apoi cu 350… Să ştiţi că nu mi se pare  o idee rea. Vă spun şi de  ce: de când am deschis Centrul nostru social, am dat şi peste copii care nu văzuseră în viaţa lor carne. Vă rog din suflet să mă  credeţi că nu vă mint! Deci, în 2014, să dai peste un copil care n-a văzut şi nici n-a gustat carne, este o lovitură… Ştiu că probabil vor fi costuri, dar la treburi de-astea cu copii sărmani de tot la mijloc, trebuie găsite soluţii. Dacă ziceţi că se poate şi cu sponsorizări şi cu alte opţiuni, eu sunt fericit că s-a gândit cineva la treaba asta şi că putem ajuta cu o masă caldă şi hrănitoare nişte suflete, vai mama lor. Pe sărăcia asta, să ajuţi un copil de-ăsta… e mare lucru. Îi salvezi şi mintea şi sufletul şi trupul!”

Toma Peştereanu ( primar PSD, Costeşti): 

„E prima dată când aud de treaba asta. Sunteţi chiar siguri? A trecut deja de Senat?! Atunci, e clar că vor să închidă toate primăriile de la ţară, pentru că asta ar fi încă o povară pe capul comunităţilor locale care şi aşa, abia dacă mai rezistă în vremurile astea. Păi, adăugaţi banii de la Asistenţă Socială la acest program şi vedeţi ce se mai poate face într-o localitate… E dezastru dacă va trebui să plătim tot noi de la primărie atâţia bani. La 280 de copii, socoteala e clară… Nu putem!”

Constantin Bănacu (primar PSD, Bărbăteşti): 

„Domne, ideea nu e chiar rea dar de ce trebuie să plătească tot prostul de rând, tot primarul de la ţară? De ce să nu plătească Guvernul sau iniţiatorii acestei legi? Să dai legi de-astea şi să arunci responsabilitatea în spinarea altuia fără să întrebi sau măcar să realizezi singur că e imposibil, din punct de vedere financiar…Eu vă spun doar atât: cu spaţiile de cantină n-ar fi o problemă, o scoatem noi la capăt cumva, că avem clădiri, dar cu banii… niciodată! Îmi pare rău de copii, dar când dai o lege de-astea, dacă tot eşti parlamentar pune ,frate, mâna pe un telefon sau dă o tură prin colegiul tău să vezi dacă primarii ăia ai tăi pot face faţă şi ei la aşa ceva. Nu te pui pe făcut legi inaplicabile…”

Dumitru Blejan (primar PSD, Scundu): 

„Domnule, am şi eu o întrebare după ce-mi daţi vestea asta: când s-a gândit cineva şi la noi, la primari, să ne protejeze cu vreo lege? Niciodată! Totul cade în capul nostru! Toate se sparg în capul nostru, suntem buni numai în campanii electorale, restul anului trebuie să dăm piept singuri cu oamenii şi să îi scăpăm din necazuri… Să ştiţi că nu mă surprinde absolut deloc o astfel de iniţiativă, pentru că e o mare prăpastie între ce văd cei din Parlamentul de la Bucureşti şi ceea ce este cu adevărat în teritoriu. La câte datorii aveam deja…”

Dan Săraru (primar PNL Şirineasa): „Nu vreau să comentez ceva despre care aud prima oară, acum, la telefon, de la dumneavoastră. După ce voi citi singur despre ce e vorba, vă pot da o părere mai bine conturată. Aşa, la cald, e clar că sunt vise, pentru că bani la primării, pentru aşa ceva nu cred că se vor găsi prea uşor… Vreau să cred că sunt poveşti, nu spun că e o minciună, dar e de neconceput să arunci aşa ceva pe capul primarilor. Nu avem de unde să ducem aceste cheltuieli dacă nu sunt asumate de Guvern. Punct.”

Ştefan Marinescu (primar PNL, Roşiile): 

„Sper că nu s-or trezi acum, prin septembrie, să găsim bani în buget pentru aşa ceva?! Chiar să vii cu aşa ceva, acum… Nu, n-avem de unde să acoperim necesarul financiar, cu spaţiile, să zici că te-ai mai putea strecura cumva, dar cu banii… Aţi vorbit cu alţi primari să vedeţi ce probleme sunt cu asistaţii sociali acum? Imaginaţi-vă ce va fi cu aceşti bani în plus la un buget de ţară! Asta ne mai lipsea, ce să mai… E grav dacă se aplică aşa ceva şi ni se cere nouă să plătim!”

Ion Nicolae (primar PNL, Câineni): 

„Ideea era benefică dacă ni se ofereau și resursele financiare necesare. Din bugetul local, nu se poate. Problema nu e cu spațiul. Aici o rezolvăm. Problema stă cu banii. Există pensiuni, am putea face un contract, masa caldă este benefică elevilor, dar să fim sprijiniți financiar de stat sau de cei care au inițiat propunerea”.

Alexandru Dediu (primar PC, Păușești-Măglași): 

„Nu putem suporta aceste cheltuieli. Nici vorbă de așa ceva. Nu există condiții de aplicare a ideii. Ne trebuie spații, oameni. Ideea e bună, dar nu se poate pune-n aplicare. Până se ajunge la o masă caldă, trebuie făcute condiții, iar noi, din bugetul local, nu putem face mare lucru”.