ACASĂ –  Parcurs artistic în casele deschise din Greblești


În perioada 05-06 august a.c., între orele 10.00 – 19.00, în localitatea Greblești, comuna Câineni vor avea loc expoziții de artă plastică, ateliere creative, lectură de texte.

ACASĂ (o casă transformată într-un muzeu) vă propune o incursiune artistică în Țara Lovistei, în satul Greblești, în case deschise special pentru acest eveniment în care veti gasi expoziții de artă contemporană, ateliere creative pentru copii și lecturi de texte destinate să redescopere bogația arhitecturii rurale și a sufletului românesc.

Satul românesc este păstrătorul unui patrimoniu arhitectural extraordinar care ne vorbește despre istoria noastra și a genialitatii constructorilor țărani. El ofera posibilități miraculoase de viață și de petrecere a timpului liber, mai sănătos, mai util.

Parcursul artistic în casele din Greblești – comuna Câineni, județul Vâlcea, este un exercițiu și o pledoarie pentru redescoperirea patrimoniului construit al acestuia, îmbogațit de talentul și creativitatea artiștilor plastici, este îmbinarea trecutului nostru cu viziunea artistică a contemporaneitații.

Timp de două zile Arthis – Casa de cultură belgo-româna din Bruxelles, Galeria La noi, la Grebleşti, Uniunea Artiştilor Plastici din România , Filiala Rm. Vâlcea a UAP din România, Primăria din Câineni, Școala Gimnazială General David Praporgescu din Câineni, Parohia Greblești, Parohia Câineni I și, nu în ultimul rând oamenii sufletişti din acest sat, gazde bune şi deschise, Şandru Doru, Carmen și Liviu Hopârtean, Ioana Ureche Legeard, Oliveria si Iuli Cazacu, Mihai Daneș, Căminul cultural Greblești, vă invită să redescoperiți comori ascunse ale arhitecturii rurale din acest colț de rai puse în valoare de talentul și creativitatea artiștilor contemporani.

Pe ulițe șerpuitoare, în case primitoare cu prispe și cerdacuri din lemn, în beciuri răcoroase sau pătuluri ce miros a fân proaspat cosit, artiști de renume internațional au găsit lăcaș pentru expoziții inedite pline de culoare și iubire de frumos.

În satul loviştean Grebleşti vom regăsi nume de rezonanță în pictura românească contemporană : Angela Tomaselli, Gheorghe Dican, Daniel Stancu, Ciprian Munțiu, Cristiana Daneș, Alexandra Pieptea, Olga Popescu, dar și artiștii iconari : Gabriela Popescu, Elena Dican, Elena Radu, Alina Cristea, Mioara Comănescu

Satul și poveștile lui vor prinde contur prin vocile Elenei Dican, Danielei Ionescu, Ioanei Vîlculescu și a lui Carmen Draghici Hopârtean. Evenimentul oferă și ateliere creative pentru copiii prezenți în sat în perioada 5 – 6 august 2023.

Haideți la noi ACASĂ, la Greblești!