A fost lansată oficial pagina www.spania.ajutordeacasa.ro


• MMFPS pune la dispoziţia cetăţenilor, începând cu data de 02 noiembrie 2011, site-ul www.spania.ajutordeacasa.ro.

Pagina conţine răspunsuri la întrebările frecvente ridicate de românii care muncesc în Spania, informaţii legislative  privind drepturile pe care aceştia le au pe piaţa muncii din Spania, precum şi un ghid care acoperă complet tematica referitoare la relaţiile de muncă ale cetăţenilor români pe teritoriul Spaniei.

Totodată, aplicaţia conţine o secţiune de contacte utile ale instituţiilor din România şi Spania care pot soluţiona aspecte legate de raporturile de muncă şi probleme conexe acestora, precum şi o adresă de poştă electronică la care cetăţenii pot apela pentru raportarea oricăror nereguli legate de raporturile de muncă din Spania.

Adresa de poştă electronică este conectată direct la Call-center-ul gestionat de MMFPS prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar pe baza sesizărilor primite de la echipa de lucru, eventualele abuzuri şi/sau încălcări ale legii vor fi semnalate imediat oficialilor spanioli, prin ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României la Madrid.

Site-ul va fi actualizat constant, pe măsură ce se vor primi noi date şi informaţii sau se vor semnala noi tipuri de probleme care implică raporturi de muncă pe teritoriul spaniol.

În data de 22 iulie 2011, Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania a emis ordinul de reactivare a restricţiilor la piaţa muncii pentru cetăţenii români, autorităţile spaniole trimiţând o scrisoare Comisiei Europene prin care au informat asupra intenţiei de a suspenda liberul acces la muncă pentru cetăţenii străini (COM a acceptat cererea Spaniei solicitând prezentarea de către autorităţile spaniole a unui raport periodic referitor la evoluţia situaţiei şi necesitatea menţinerii măsurii).

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care muncesc în Spania, MMFPS a întreprins o serie de măsuri, printre care instituirea unei formule de dialog interministerial cu partea spaniolă, menţinerea unui contact permanent cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema restricţiilor impuse cetăţenilor români de anumite state membre şi întocmirea unui raport al Comisiei în acest sens, precum şi înfiinţarea unui call-center destinat informării cu privire la restricţiile impuse pe piaţa muncii din această ţară şi sesizării eventualelor abuzuri ale autorităţilor sau angajatorilor. O echipă formată din 15 specialişti de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale  şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă preia apelurile muncitorilor români. Aceştia au fost instruiţi, testaţi şi evaluaţi pentru a oferi răspunsuri competente pe tematica specifică Spaniei.