Marginalii la o lansare. La braţ cu un PEREGRIN PE CINCI CONTINENTE


PEREGRIN_PE_CINCI_CONTINENTEPEREGRIN_PE_CINCI_CONTINENTE1
De multă vreme Sala „I. Muşlea” a Bi­blio­tecii Centrale Universitare „Lucian Bla­ga” din Cluj-Napoca n-a mai fost animată de o aşa numeroasă şi distinsă adunare, de o asemenea aglomerare de academicieni şi universitari din elita academică a ţării – în frunte cu Preşedintele Academiei Române, Pro­fesorul Ionel Haiduc, – de savanţi, cle­rici, scriitori de primă mărime, de oameni de cultură, în general, ca la lansarea cărţii Prof. dr.ing. Pompiliu Manea – „PEREGRIN PE CINCI CONTINENTE”, apărută, recent, la Editura Mediamira din capitala transilvană şi tipărită la S.C. Semne 94 SRL Bucureşti, cu o prefaţă semnată de Ioan Barbu.

Lansarea a fost precedată de momentul încărcat de emoţie al rostirii unui Tatăl Nostru şi al unei rugăciuni de binecuvîntare din partea PS Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

„Închin această carte copiilor mei, surorilor, nepoţilor, prietenilor şi românilor de pretutindeni” – e dedicaţia cu care autorul deschide volumul, adăugînd şi un moto cât se poate de sugestiv: „Nu-mi spune cât eşti de educat, spune-mi cât ai călătorit.” (Mohamed)

A călătorit mai bine de 60.000 de mile în peste 120 de zile, a străbătut cele trei oceane ale planetei, 30 de mări, 70 de strâmtori, zeci şi zeci de golfuri şi două canale; a participat la 46 de debarcări pe uscat între 12 şi 48 de ore şi a traversat de două ori International Dateline. Şi s-a ales cu mii te imagini fotografice şi de film, cu amintiri şi prietenii de neuitat, cu experienţe de viaţă pe care doar aventura le poate oferi, cu învăţăminte şi un bagaj de informaţie greu de cuprins în doar câteva cuvinte. O bogăţie nepreţuită, pe care nu i-o poate lua nimeni şi care se cere împărtăşită. Aceasta e, de altfel, adevărata, marea menire a cărţii.

PEREGRIN_PE_CINCI_CONTINENTE2

Au ţinut să-i fie alături bravului „căpitan de cursă lungă” Pompiliu Manea, cu ocazia lansării, scriitorul Cornel Udrea – în calitate de moderator al reuniunii , editorul, gazetarul şi scriitorul de mare forţă Ioan Barbu – directorul general al „Curierului de Vâlcea”, cotidian care a preluat, asemeni FĂCLIEI de Cluj, reportajele transmise de călătorul Pompiliu Manea de la mii de mile depărtare , mezzosoprana Lavinia Bocu, cu un micro-recital al cărui repertoriu a fost ales special pentru eveniment, venerabilul profesor dr. inginer şi om de cultură Nicolae Pompei Patachi – cu o admirabilă pledoarie pentru viaţă şi cunoaştere , profesorul şi cercetătorul Alexandru Stănescu, poeta şi prozatoarea Hanna Bota şi, cu permisiunea dumneavoastră, autoarea acestei corespondențe. Alături de alţi peste 150 de oameni – invitaţi de onoare, de suflet şi aleşi prieteni, oaspeţi dragi şi colaboratori de nepreţuit – din domeniile ştiinţelor şi ale culturii, din ţară şi de peste hotare – între care profesorul Wim Mulder, coordonatorul Muzeului de aparatură medicală de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cu soția, sau poetul român din Canada, George Filip, cu o dedicaţie versificată – care, cu toţii, nu numai că-l simpatizează pe profesorul Pompiliu Manea, dar îi şi admiră tenacitatea şi curajul, zbaterea fără odihnă, dorinţa de a se autodepăşi şi de a lăsa ceva în urmă, durabil şi de neclintit, aşa cum îi e felul şi neamul din mijlocul căruia s-a ridicat. Nu sunt vorbe mari şi poate nici îndeajuns de meşteşugite pentru a realiza o schiţă de portret pentru un temerar care, la cei 76 de ani împliniţi zilele trecute, ia în piept o altă mare încercare: la ora la care apar aceste rînduri, profesorul Pompiliu Manea şi-a ocupat deja locul rezervat într-una din sălile de studiu de la Bibliothèque Nationale de France din Paris. Timp de cinci săptămîni, domnia sa va aprofunda studiul început acum câtăva vreme, pentru finalizarea celui de-al doilea doctorat, de această dată la Sorbona, în Franţa, cu o teză despre ingineria medicală din toată lumea. O mare aventură s-a încheiat, o alta începe!

Corespondență din Cluj-Napoca de la Michaela Bocu

PEREGRIN_PE_CINCI_CONTINENTE3PEREGRIN_PE_CINCI_CONTINENTE4