Pompierii la datorie


Incendiu la un fânar din Budești
În data de 14 martie, la ora 06.11, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă în comuna Budeşti. Până la stingerea incendiului, a ars suprastructura unui fânar, construită din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi efectul termic al curentului electric la cablul de alimentare al unui calorifer. Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, pompierii recomandă: nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea; instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului; verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

A fumat și a dat foc unui uscător de bloc din Râmnic
În data de 15 martie, la ora 14.06, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la uscătorul unui bloc de locuit în mun. Rm. Vâlcea, strada Nicolae Iorga. Până la stingerea incendiului, au ars: o canapea, un birou, un fotoliu, tâmplăria de la o fereastră şi s-au degradat: geamul de la fereastra afectată şi zugrăveala încăperii. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi fumatul fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor. Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, trebuiesc respectate regulile: se interzice fumatul la o distanţă mai mică de: 40 m faţă de locurile în care există pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc.; 10 m faţă de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum; 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite; nu fumaţi niciodată în pat, când sunteţi obosit sau aţi consumat băuturi alcoolice în exces; scrumul şi resturile de ţigări se depun în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşuri de gunoi.

Incendiu la o locuință din Frâncești
În data de 16 martie, la ora 12.34, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în comuna Frânceşti, sat Surupatele. Până la stingerea incendiului, au ars: casa, construită din cărămidă şi lemn cu învelitoare din ţiglă, pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp; o parte din mobilier; obiecte de uz casnic şi s-a degradat un aragaz. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminarii, se pare a fi căderea jarului din sistemul de încălzire pe materialele combustibile. Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, trebuie respectate următoarele reguli: se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate; depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de cm la sobele din cărămidă sau teracotă; în faţa uşiţei de alimentare a sobei pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 cm; cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.