Viața se întoarce spre normalitate prin artă și cultură: „A.RTSIMPTOMATIC” expoziție de artă conceptuală


Expoziția de artă conceptuală „A.rtsimptomatic” a artistei Alexandra Ungureanu, a avut vernisajul vineri, 12 iunie 2020, la ora 18.00 în spațiul Galeriei Artex din Râmnicu Vâlcea.
„Conceptele instalațiilor prezentate se concentrează asupra a tot atâtea simptome ale vremurilor noastre, exprimate prin mijloacele artei și prin prisma individualității irepetabile a autoarei. Iată o scurtă prezentare pentru numai trei dintre ele, urmând ca pe celelalte să le explorați singuri la galerie. Mai întâi, în «Calendar – Covid19», este vorba despre evoluția comportamentului uman, la nivel naţional, în perioada pandemiei, observat și exprimat ca impresie personală a artistei. Curiozitatea științifică împinsă până la monstruos și absurd își manifestă prezența în «Pe urmele pisicii lui Schrödinger», sculptură conceptuală în care artista pune în scenă un experiment științific imaginar, propus de fizicianul Erwin Schrödinger, în anul 1935. Acesta lansase astfel o nouă provocare în ceea ce privește teoria Interpretării Copenhaga, referitor la comportamentul cuantic al particulelor aflate în superpoziție.
Conceptul instalației «Aproape locardian» pornește de la ideea de «urmă lăsată în timp», o dovadă reală a procesului evolutiv: existând, acționăm asupra timpului și spațiului, construind permanent realități noi, în a căror istorie regăsim dovezile apartenenței noastre”, și-a detaliat munca Alexandra Ungureanu.