„Vârstnicii sunt neglijaţi de autorităţi!”


mazilu_dan• susţine deputatul Dan Mazilu
 

Zilele trecute, deputatul vâlcean Dan Mazilu a depus un proiect de lege privind declararea zilei de 1 octombrie – Ziua Per­soanelor Vârstnice. „Această lege are ca scop creșterea respectului și a preo­cupărilor față de persoanele vârstnice, din ce în ce mai neglijate atât de auto­ri­tăți, cât și, din nefericire, de mulți din apro­piații lor. Societățile trebuie să asigu­re creșterea calită­ții vieții pentru persoa­nele în vârstă și respectarea drep­turilor lor, pentru a putea trăi în demnitate”, declară Mazilu.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Cu această oca­zie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Exe­cutiv al Fondului ONU pentru Popu­lație, ne reamintește cât de valoroși sunt oa­me­nii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii, ne putem aminti de cunoscutul proverb „Cine n-are bătrâni să-și cum­pere”. În aceste zile, la 10 ani de la prima sărbă­torire a Zilei internaționale a per­soa­nelor în vârstă, există mai mulți vârstnici în lume decât au fost vreodată. O persoană din zece are peste 60 de ani, iar generațiile în vârstă se măresc mai rapid decât alte grupe de vârstă din cadrul populației. În 2050, se estimează că o persoană din cinci va avea peste 60 de ani. „Trăim mai mult și suntem mai sănătoși decât am fost vreodată, ceea ce este una dintre reali­zările majore ale uma­nității”, consideră Thoraya Ahmed Obaid, însă demografii nu se feresc să atragă atenția asupra îmbătrânirii popu­lației Globului.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2006, și România se confruntă cu o pro­blemă demografică. Populația României a scăzut cu un milion de persoane din anul 1992, iar până în anul 2020, spe­cia­liștii se așteaptă ca numărul popu­lației să scadă cu două milioane de lo­cui­tori. De asemenea, rata natalității a scă­zut și în același timp numărul per­soa­nelor tinere, de la un procent de 22, 7% în 1992, la un procent de 15, 9% în anul 2005.