Varianta șoc: Nu e vorba doar de un singur urs în libertate, ci de minim doi!


  • din toate datele și informațiile adunate în zilele de când s-au declanșat atacurile atât în Vâlcea dar și în Gorj, pare a fi vorba de animale diferite

După mai bine de două săptămâni de la primul incident semnalat la Roșiile, între Vâlcea și Gorj s-a creat un veritabil vârtej de episoade cu ursul care a coborât de la munte pentru a-și face de cap prin gospodăriile oamenilor. După o analiză mai atentă asupra mărturiilor oamenilor care au asistat la diferitele incidente, prinde contur o variantă cel puțin șocantă: atacurile nu ar fi opera unui singur animal ci a cel puțin doi! Surse din cadrul ITRSV caracterizează în mod diferit animalele: „Ursul văzut prin părțile noastre e mult mai mare și chiar mai frumos decât cel descris de gorjeni pe la ei! E aproape imposibil să fie unul și același animal, dimpotrivă. Mia mult ca sigur sunt cel puțin doi” Oricum ar fi situația la vecinii gorjeni este de-a dreptul dramatică după ce incidentele au devenit tot mai dese. Astfel, după Stoina și Căpreni, animalul a fost semnalat la Albeni și Berlești, reușind să ajungă până la Bustuchin, unde a dat atacul și la grajdurile cu animale, unui sătean omorându-i o purcea.

În atare condiții, sălbăticiunea e deja considerată un pericol pentru copii sau bătrânii care sunt cu vitele la păscut și vânătorii sunt gata să-l ucidă. Iată ce scrie Pandurul: „A sărit gardul, mai bine zis l-a rupt, a intrat în curte și s-a urcat pe claia cu fân. A vrut să spargă pentru a intra la animale, la vaci, dar nu a reușit pentru că au venit câinii și a rupt-o la fugă”, spune proprietarul grajdului care ieri era plin cu „amprentele” de nămol ale ursului. Grajdul cu pricina e amplasat la marginea satului, de aici urmele lăsate de urs prin nămol și prin iarba umedă arătând că acesta s-a dus la gospodăria lui Viorel Șoșoi. Câinele acestuia, botezat pompos „Leul” era ieri mut, pentru că după întâlnirea cu ursul i-a cam pierit glasul. „Leul” a reușit să rupă lanțul și să fugă, mult mai ghinionistă fiind purceaua pe care o păzea acesta, stăpânul gospodăriei dormind dus în noaptea de duminică spre luni. „Nu am auzit nimic toată noaptea, iar ieri dimineață vecinii mi-au spus că a fost ursul prin sat. Câinele de la cocina porcilor era dezlegat, iar când s-a dus nevastă-mea să îl lege a văzut că purceaua era omorâtă. Mâncase din ea și o lăsase acolo. Purceii ai mici pe care îi avea erau în cocină”, a povestit bărbatul. Prezența sălbăticiunii prin satele din zona de est a județului a pus pe jar autoritățile, care au făcut demersuri la București pentru a obține avizele necesare împușcării ursului. Specialiștii cred că animalul pe care îl caută ar fi un pui de urs, de peste 100 kg însă, a cărei mamă, probabil, ar fi fost împușcată anterior. „De regulă în asemenea situații, când puiul, chiar dacă e mare, încearcă să își procure singur hrana apar astfel de probleme”.

Posting....