Vâlcea se pregăteşte de un dezastru agricol


• seceta a stors de orice speranţă recolta de porumb iar întârzierea ploii face ca situaţia să devină ireversibilă, cu pierderi de până la 90%

• pierderile la grâu ajung la 30% comparativ cu producţia anului trecut

• zona Bălceşti-Laloşu este epicentrul dezastrului

BADELE_FLORELZilele acestea, responsabilii Direcţiei Agricole au coborât în teren numai pentru a contura personal dimensiunea unei calamităţi naturale care creşte de la oră la oră, iar concluziile sunt simple: seceta a compromis culturile judeţului în proporţii tot mai semnificative.

„Producătorii agricoli locali se plâng că seceta şi canicula din această vară riscă să strice tot ce a scăpat din îngheţul iernii trecute şi de ploile abundente din primăvară.  Majoritatea culturilor agricole din judeţ sunt afectate parţial de lipsa prelungită de apă din sol. Şi din datele statistice,  se vede că,  la grâu, s-au obţinut producţii mai mici cu peste 30% ca urmare a secetei. Această diminuare s-a produs pe o suprafaţă de 429 ha dintr-o suprafaţă totală cultivată de 7.200 ha. De aceeaşi reducere a producţiei se poate vorbi şi la triticale, pe o suprafaţă de 30 de ha.  Ovăzul a fost afectat în aceiaşi măsură pe o suprafaţă de 290 ha din cele 2.500 ha  cultivate. Nici la cartof, legume, plante de nutreţ, vii şi livezi situaţia nu este altfel pentru că, după ce culturile au fost puternic diminuate de ploile reci din primăvară, seceta a diminuat în proporţie de 30% şansele unor producţii normale. Astfel au fost afectate 121 ha cartof, 287 ha legume, 435 ha de nutreţ, 15 ha vii pe rod şi 2.340 ha de livezi.

La culturile de prăsitoare, adică porumb şi floarea soarelui, situaţia este disperată  deoarece masa vegetativă dezvoltată în urma ploilor din luna mai nu rezistă temperaturilor de acum. Dacă pe suprafeţele de-a lungul Oltului cuprinse între Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani, putem vorbi de un procent mic al gradului de dăunare produs de secetă, în jur de 20 %, în lunca  râurilor  Cerna şi Olteţ, în localităţile Valea Mare, Bălceşti, Laloşu, Diculeşti şi Făureşti, cultura de porumb este compromisă în procent de aproape 70%.  Dacă seceta continuă şi în următoarea perioadă, pierderile la cultura de porumb pot ajunge la 85 – 90%”, explică Florel Bădele.