Vâlcea, printre județele campioane din sudul țării la atragerea de fonduri europene


Județul nostru se află pe locul al patrulea (cinci dacă luăm în calcul și Bucureștiul) în toată partea de sud a țării (Oltenia, Muntenia și Dobrogea) în ceea ce privește volumul fondurilor europene atrase începând cu anul 2014 și până în prezent. Astfel, județul nostru este depășit în acest clasament aferent zonelor de sud, în ordine, doar de Ilfov, București, Constanța și Dolj. De asemenea, Vâlcea se află, la nivel național, pe lista selectă de 16 județe care, în ultimii cinci ani, au atras fonduri cumulate de peste un miliard de lei noi! Tot din această listă cu care românii le pot da peste nas celor care spun că nu suntem în stare să atragem fonduri europene fac parte și mai multe județe din partea de vest a țării, precum Cluj, Bihor, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș, Hunedoara, Brașov și Timiș. În Moldova, patru din opt județe depășesc pragul de un miliard de lei atrași, Vrancea aflându-se surprinzător pe primul loc, în fața Galațiului și Iașiului, lista fiind încheiată de Bacău.

Care sunt județele fruntașe la nivel național?

Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se află în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar (2014-2020), arată datele furnizate de Ministerul Fondurilor Europene. Chiar dacă Ilfovul a derulat mai puţine contracte (48) pentru proiectele accesate, valoarea finanţării europene a acestora a depăşit 10 mld. lei, în timp ce Bucureştiul a derulat 260 de contracte cu o finanţare europeană totală de 6,83 mld. lei, arată datele oficiale. Pentru judeţul Constanţa au fost semnate 208 contracte finanţate cu fonduri europene cu o valoare totală de 5,9 mld. lei, în timp ce Clujul a atras fonduri europene în valoare de 4,53 mld. lei în baza a 370 de contracte. Pentru judeţul Bihor au fost semnate 176 de contracte cu o valoare a finanţării europene de 2,36 mld. lei.
Printre judeţele care au atras finanţări mai mari de 1 mld. lei se mai numără Timiş (1 mld. lei), Iaşi (1,5 mld. lei), Vrancea (1,8 mld. lei), Braşov (1,1 mld. lei), dar şi Dolj (1,24 mld. lei) şi Vâlcea (1,16 mld. lei). La polul opus se află judeţul Teleorman, cu finanţări în valoare de 199 mil. lei şi 42 de proiecte, urmat de judeţele Ialomiţa, care a contractat 39 de proiecte cu finanţări europene de 247 mil. lei, şi Giurgiu cu finanţări de 252 mil. lei şi 50 de contracte finanţate cu bani europeni.

Bani mai mulți pentru exercițiul financiar 2021-2027

Sumele prezentate mai sus se încadrează în exerciţiul financiar 2014-2020, care se va încheia la sfârşitul anului viitor şi reprezintă contractele semnate pentru care s-a aprobat finanţare europeană. Ministerul Fondurilor Europene spune că rata de absorbţie totală a României din acest moment pentru fondurile europene se ridică la 30%, cu o finanţare totală din bani europeni de 9,25 mld. euro din alocarea totală de 31 mld. euro. Cu toate acestea, ministerul de resort mai susţine că rata de contractare pentru finanţări europene a ajuns în luna iunie a acestui an la 79%, la suma de 23,6 mld. euro.
La nivelul autorităţilor europene încă se derulează negocieri în acest moment pentru alocarea bugetului aferent exerciţiului financiar 2021-2027. România ar urma să aibă un buget de finanţări europene de 30,6 mld. euro.
℗ Articol de promovare ℗