Turneele preolimpice de handbal feminin au fost reprogramate


Zilele trecute, reprezentanții Federației Internaționale de Handbal au luat decizia de a reprograma turneele preolimpice care ar fi trebuit să se desfășoare la finalul lunii martie. Decizia vizează atât competițiile de handbal feminin, cât și pe cele de handbal masculin.
Cum se cunoaște, reprezentativa de handbal feminine a României ar fi trebuit să participe, în perioada 20-22 martie, la turneul preolimpic care urma să se desfășoare la Podgorica, în Muntenegru. Chiar dacă această țară este probabil singura din Europa care nu a confirmat deocamdată înregistrarea vreunui caz de infectare cu Coronavirus, decizia forului internațional de handbal a vizat amânarea tuturor turneelor preolimpice, indiferent de statul în care acestea urmau să se dispute (mai ales că numărul persoanelor infectate cu temutul virus COVID-19 crește de la o oră la alta în Europa și există în mod evident și posibilitatea ca persoane din Muntenegru să fie infectate).

Când se vor disputa meciurile din Muntenegru?

Miza turneului preolimpic care se ar fi trebuit să se desfășoare în Muntenegru în perioada 20-22 martie era reprezentată de cele două locuri care permit participarea la Jocurile Olimpice de la Tokio (competiție care este programată în vara acestui an – la finalul lunii iulie și începutul lui august). Pentru aceste două locuri se vor lupta patru naționale: Muntenegru (țara gazdă), România, Norvegia și Thailanda. Tricolorele pregătite de selecționerul Bogdan Burcea urmau să întâlnească cele trei adversare în următoarea ordine: Thailanda (vineri, 20 martie), Norvegia (sâmbătă, 21 martie), Muntenegru (duminică, 22 martie).
Conform deciziei anunțate de Federația Internațională de Handbal, toate turneele preolimpice au fost reprogramate pentru luna iunie a acestui an, în aceleași țări care trebuiau să organizeze partidele la finalul lunii martie. Datele de disputare a meciurilor din cadrul turneelor preolimpice nu au fost deocamdată anunțate, ele urmând să fie stabilite ulterior. Cert rămâne însă faptul că, indiferent când ar fi programate în luna iunie, aceste meciuri din cadrul turneelor preolimpice se vor disputa destul de aproape de Jocurile Olimpice, cu numai cinci-șase săptămâni înaintea celui mai așteptat eveniment sportiv al anului 2020!

Tricolorele au fost trimise acasă din cantonamentul de la Ploiești

În vederea pregătirii turneului preolimpic care trebuia să se dispute în Muntenegru, jucătoarele care fuseseră convocate la echipa națională au fost chemate la Ploiești, pentru desfășurarea unui stagiu centralizat. Cum inițial se stabilise (tot din cauza temerilor privind răspândirea epidemiei de Coronavirus în Europa) ca meciurile din Muntenegru să se desfășoare fără spectatori în tribune, dar tot la finalul lunii martie, handbalistele au pornit spre Ploiești. Până la decizia federației internaționale de profil de a amâna toate turneele preolimpice pentru luna iunie, unele dintre jucătoarele convocate ajunseseră deja în cantonamentul de la Ploiești. După ce s-a văzut că amânarea turneului preolimpic a devenit o certitudine (nemaifiind valabilă informația că meciurile se vor disputa, dar fără spectatori în tribune), jucătoarele care ajunseseră în contonament au fost trimise acasă, iar cele care se aflau pe drum spre Ploiești au fost sunate de către membri din staff-ul naționalei pentru a face cale întoarsă. De la campioana României la handbal feminin, SCM Râmnicu Vâlcea, la această acțiune a naționalei, fuseseră convocate portărițele Yuliya Dumanska și Diana Ciucă.