Transfer blocat!


Potrivit Bursa.ro, reprezentan­ţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut, vineri, Complexului Energetic Oltenia un plan de închidere a unităţilor de producţie a electricităţii nerentabile, care nu mai pot fi revitalizate. „Discuţiile cu reprezentanţii FMI au mers bine. Am prezentat situaţia companiei sucursală cu sucursală şi măsurile de eficientizare aplicate până acum. Oficialii Fondului ne-au solicitat ca, într-o săptămână, să le prezentăm un plan cu mai multe scenarii de închidere a unităţilor nerentabile, iar noi le-am pus la dispoziţie propu­nerea noastră de reducere a costu­rilor salariale, pe care le negociem cu sindicatele (…) Fondul Propri­e­ta­tea s-a opus transferului, iar ope­raţiunea este deocamdată blocată. Conform statutului companiei, astfel de decizii trebuie luate cu 100% din voturi. Am repus transferul pe ordi­nea de zi şi la AGEA din 26 februa­rie, când decizia poate fi luată cu majoritatea voturilor acţionarilor pre­zenţi”, a declarat directorul ge­ne­ral al companiei, Laurenţiu Ciurel.

Sindicalistul Glomnicu: „Restructurare mai profundă ca în minerit nu s-a făcut în toată România!”

Pașii către transferul mineritului de la CEO la CET Govora se împuținează de la o zi la alta, așa încât planurile viitorilor noi patroni prind viață. Astfel, în cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Județean, „vicele” Bulacu a declarat apăsat că pentru rentabilizarea mineritului este nevoie de o „restruc­turare profundă” . După cum era de așteptat, traducerea acestor vorbe în mediul „ortacilor” se face prin disponibilizări și iar disponi­bi­lizări. Unul dintre liderii de sindicat care s-au opus din răsputeri trans­ferului își menține linia potrivnică CJ Vâlcea: „Nu știu ce înțelege domnul Bulacu prin restructurare profundă însă eu aș vrea să-i amintesc faptul că restructurări cum s-au făcut în minerit nu s-au făcut în toată istoria recentă a acestei țări. Mineritul din Berbești – Alunu a fost redus de la o forță de muncă estimată la 10.000 de oameni până la circa o mie de angajați. Cred că e mai mult decât profund, e dramatic!”, afirmă Dorel Glomnicu (foto).

Păunescu: „Politicienii să facă bine și să se abțină pentru că mineritul nu e pentru toți!”

Dorel Glomnicu nu este singurul lider sindical care îl contrează pe fostul șef pedelist. Ilie Păunescu, unul dintre veteranii sindicalismului, este chiar mai acid și mai contondent în afirmațiile sale: „E problema politicului să se bage mereu unde nu-i fierbe oala sau unde nu se pricepe. Ca să fie clar pentru toți profunzii din Consiliul Județean Vâlcea: mineritul vâlcean este mult subdimensionat! Nici n-are rost să le mai explic acestor indivizi ce muncă și ce viață au minerii vâlceni… Restructurările se fac numai acolo unde se mai pot face, nu de dragul de a te da interesant! Aș vrea să-i văd măcar o lună de zile trăind minerește și dup-aia să-i mai aud de restructurări. Să facă bine să se abțină de la astfel de comentarii, că se fac de râs! Mineritul nu e pentru toți, nu-l pot înțelege decât minerii și familiile lor, nu politicienii”.