Totul despre noul plafon al TVA-ului


cci_sediu• modificarea adusă din 1 iulie constă în creşterea plafonului de la 35.000 de euro, cifră de afaceri anuală, la 65.000 de euro, conform cursului de schimb valabil la data aderării României la UE, de 3,3817 lei, sumă rotunjită la următoarea mie, adică 220.000 de lei
 

Camera de Comerţ şi Industrie informează că, persoanele impozabile înfiinţate atât până în 2012, cât şi în acest an, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA dacă, în perioada ianuarie- iunie 2012 depăşesc plafonul de scutire aflat încă în vigoare, de 119.000 de lei. Pentru perioada iulie-decembrie se aplică noul plafon, de 220.000 de lei, firmele fiind obligate să se înregistreze în scopuri de TVA dacă afacerile lor depăşesc această limită. La determinarea plafonului se ia în considerare şi cifra de afaceri a firmei în prima jumătate a acestui an fiscal. În cazul firmelor care au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA până la 1 iulie 2012, însă afacerile lor sunt sub limita de 220.000 de lei, acestea pot cere Fiscului scoaterea din evidenţă pentru aplicarea scutirii de TVA.

În acest sens, trebuie să depună la administraţia financiară, în primele zece zile ale fiecărei luni, Declaraţia 096 privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Firma devine neplătitoare de TVA de la data la care Fiscul îi comunică decizia. Scutirea de la plata TVA a firmelor mici are scopul simplificării administrative, pentru că statul nu le va mai notifica, iar firmele nu vor mai fi nevoite să ţină evidenţa operaţiunilor şi să depună deconturi de TVA. În acelaşi timp, există şi dezavantajul creşterii costurilor, o firmă neplătitoare de TVA neputând percepe taxa pentru facturile către furnizori.