Totul despre noul model de adeverințe eliberate de angajator


bursa_muncaȘomerii pot beneficia de indemni­zație de șomaj dacă îndeplinesc mai multe condiții, una dintre ele fiind înde­plinirea unui stagiu de cotizare la bugetul asigurărilor de șomaj de minimum 12 luni. Totodată, conform legislației autoh­tone, în vederea certificării acestui stagiu și stabilirii dreptului la ajutor de șomaj, șo­merii vor prezenta o adeverință elibe­rată de angajator din care să rezulte baza lunară de calcul a contribuției individuale la bugetul asigurărilor pentru șomaj. Modelul acestei adeverințe ar putea fi modificat în perioada următoare, după ce Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ în acest sens.

Potrivit CCI Vâlcea, Legea nr. 250/2013, act normativ ce modifică Legea nr. 76/2002 și aduce o serie de schim­bări legislației în domeniul asigură­rilor pentru șomaj, elimină, printre altele, unele facilități pentru angajatorii care an­ga­jează absolvenți de liceu sau de facul­tate. Mai exact, conform noilor regle­men­tări aplicabile deja din octombrie, angaja­torii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor insti­tuții de învățământ nu vor mai fi scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de la plata con­tri­bu­ției datorate la bugetul asigurărilor pen­tru șomaj, aferentă absolvenților încadrați.

„Totodată, legea introduce noțiunea de tânăr cu risc de marginalizare socială, adică o persoană cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care se află în sistemul de protecție a copilului sau provine din acest sistem, are dizabilități, nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreținerea, are copii în întreținere, a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate sau este victima a traficului de persoane. Anga­ja­to­rii care încadrează în muncă tineri cu risc de marginalizare socială vor bene­fi­cia, lunar, pentru fiecare tânăr încadrat în muncă, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor (dar nu mai mult de două ori valoarea indi­ca­to­rului social de referință), până la expi­rarea duratei contractului de solidaritate.

Având în vedere aceste modificări, în vigoare încă din octombrie, Ministerul Muncii a actualizat în consecință și normele de aplicare a Legii nr. 76/2002, corelând noile reglementări operate de Legea nr. 250/2013 cu  legislația în vigoare, Codul muncii și Codul fiscal.

Printre noutățile aduse de normele de aplicare se numără actualizarea pre­ve­derilor referitoare la certificarea sta­gii­lor de cotizare prevăzute de lege privind perioada de timp pentru care s-a datorat contribuția de asigurări pentru șomaj.

Potrivit Legii nr. 76/2006, șomerii că­rora le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor, beneficiază de indemnizație de șomaj dacă îndepli­nesc în mod cumulativ următoarele con­diții: au un stagiu de cotizare de mini­mum 12 luni în ultimele 24 de luni pre­mer­gătoare datei înregistrării cererii; nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului so­cial de referință, în vigoare; nu îndepli­nesc toate condițiile de pensionare, conform legii; sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședință, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

Același act normativ stabilește că, în vederea certificării stagiului minim de cotizare, de 12 luni, și a stabilirii dreptului la indemnizație de șomaj, angajatorii au obligația de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverință din care să rezulte baza lunară de calcul a contribuției individuale la bugetul asigurărilor pentru șomaj, stabilită potrivit Codului fiscal, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni pentru care s-a datorat contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj.

În prezent, reglementările stabilesc că în adeverință trebuie menționat in­clu­siv dacă se înregistrează debite la buge­tul asigurărilor pentru șomaj, precum și  perioada pentru care nu s-au plătit contribuțiile la bugetul asigurărilor pentru șomaj și suma aferentă acestei perioade. Normele supuse dezbaterii publice aduc unele modificări la acest capitol, în sensul că în adeverință nu mai trebuie evidențiate și debitele sau perioadele în care nu s-au plătit contribuțiile.

În schimb, adeverința va conține, ca și până acum, date cu privire la perioa­de­le în care s-a prestat activitatea, perioa­dele în care raporturile de muncă sau de serviciu au fost suspendate, precum și data și motivul încetării acestora.

Datele privind raporturile de muncă sau de serviciu se verifică și se certifică de agențiile pentru ocuparea forței de muncă pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă pentru perioadele până la data de 31 decembrie 2010, și pe baza informațiilor care se pun la dispo­zi­ția agențiilor pentru ocuparea forței de mun­că prin sistemul informatic al ANOFM de către Inspecția Muncii, pen­tru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.

În ceea ce privește conformitatea datelor referitoare la baza de calcul a contribuției individuale la bugetul asigu­ră­rilor pentru șomaj, acestea vor fi verifi­cate și certificate pe baza informațiilor cuprinse în declarațiile lunare privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate depuse de angajator sau plătitorul de venit.

Dacă sunt identificate neconcor­dan­ţe între conținutul adeverinței și infor­ma­țiile din cuprinsul acestor declarații, agen­țiile pentru ocuparea forței de mun­că solicită în scris angajatorului corec­tarea respectivelor documente și depu­ne­rea lor la agenția pentru ocuparea forței de muncă în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.

Important! În situația în care, până la data de 31 decembrie 2010, nu există întocmit carnet de muncă, dovada exis­tenței unor raporturi de muncă sau de ser­viciu până la data de 31 decembrie 2010 se efectuează cu alte acte prevă­zute de lege. Angajatorii care refuză să elibereze adeverința riscă o amendă contravențională de la 3.000 la 5.000 lei.

Potrivit normelor supuse dezbaterii publice, certificarea stagiilor de cotizare rea­lizate anterior datei de 1 martie 2002 se va face de către agențiile pentru ocu­pa­rea forței de muncă în baza unui certificat. Pe de altă parte, certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face pe baza: informațiilor cuprinse în declarațiile luna­re privind evidența nominală a asigu­ra­ților și a obligațiilor de plată la bugetul asi­gurărilor pentru șomaj și declarațiile privind asigurarea în sistemul asigurărilor pentru șomaj, depuse de angajator sau plătitorul de venit pentru perioade ante­rioare lunii ianuarie 2011; informațiilor cuprinse în declarațiile lunare privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, depuse de angajator sau plătitorul de venit, care se pun la dispoziția agențiilor pentru ocupa­rea forței de muncă electronic, din siste­mul informatic al Ministerului Finanțelor Publice, pentru perioade începând cu luna ianuarie 2011; contractului de asi­gu­rare pentru șomaj prin însumarea peri­oa­delor pentru care s-a achitat contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru șomaj.

Există și o excepție de la această regulă, legislația în vigoare stabilind că, în cazul persoanelor asigurate obliga­toriu prin efectul legii, certificarea stagiu­lui minim de cotizare se poate face doar pe baza adeverinței eliberate de anga­jator.

Conform legii, în sistemul asigurărilor pentru șomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: persoanele care desfă­șoa­ră activități pe bază de contract indi­vidual de muncă sau pe baza de contract de muncă temporară, în condițiile legii, cu excepția persoanelor care au calitatea de pensionari; funcționarii publici și alte persoane care desfășoară activități pe baza actului de numire; persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elec­tive sau care sunt numite în cadrul auto­ri­tății executive, legislative ori judecă­torești, pe durata mandatului; persoanele care au raport de muncă în calitate de membru cooperator; alte persoane care realizează venituri din activități desfă­șurate potrivit legii și care nu se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus, în condițiile în care pentru aceste persoane asupra veniturilor respective există obli­gația, potrivit legii, de plata a contribuției de asigurări pentru șomaj”, se arată în textul Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea.