Strada Dorobanţilor


Un document cartografic din 1790-1791, în care Râmnicul este cartat pentru prima oară, ne prezintă şi câteva ulicioare paralele ce corespund aproape cu noul amplasament al străzilor de azi. Strada va purta numele de Dorobanţi din anul 1891 (Dosar nr.6/1891 şi Adresa nr. 4920/3 septembrie 1891)

Stradă centrală străbate oraşul de la sud la nord, în anul 1899, are un număr de 54 de clădiri. În anul 1920, strada îşi schimbă numele în General Praporgescu, aşa cum este cunoscută şi azi (dosar nr.187/24 februarie 1920).

Tipografia judeţului str. Dorobanţilor, nr.33, compusă din o singură cameră mare în care sunt maşinile, joasă, puţin luminată, lucrează un maestru major şi doi ucenici de 16 şi 19 ani. Nu există un lavoar, apă, săpun, prosop ca să se spele lucrătorii înainte de mâncare sau când părăsesc lucrul.

Fabrica de ceară a Societăţii Cooperative Providneţa, la nr. 43, având o cameră atelier în care lucrează maestru major şi un ucenic de 16 ani, bine luminată, curată, o magazie pentru ceară şi fabricate şi o cancelărie cu fabricatele de lucru puse în rafturi. Să lucrează numai ceară curată cultivată în ţară, cu fitiluri piroforizate regulamentare, afară de lumânările foarte mici care să lucrează cu fitiluri de bumbac simplu.

Şcoala comunităţii catolice are două camere pentru clase, bine luminate şi aerisite, suprapuse primind lumina prin ferestrele de la răsărit şi apus, curate, cam mici pentru numărul de elevi care urmează – 55.

Apa de băut o ţine în putină de lemn curată, starea sănătăţii copiilor este bună. Camerile de clasă trebuie curăţite şi spoite pe vacanţa de Paşti.

Cismaria lui Gh. Constantinescu are o cameră atelier, ruinată. Murdară, luminoasă, lucrează stăpânul şi o calfă majoră, doi ucenici de 13 şi 15 ani.

Tapiţeria lui Paul Grumberg, la nr. 8, o cameră atelier în curte luminată. Lucrează stăpânul major şi o calfă de 19 ani.

Bărbieria lui Petre Ionescu, la nr.8, o cameră oficină, curată cu mobilierul curat, bricele, foarfecele, maşinile de tuns, periile, pieptenele, rufăria sunt curate. Lucrează stăpâna, o calfă majoră.

Cârciumă şi băcănie a lui Franţ Peter, la nr. 10, o singură cameră pentru ambele curată, vinde stăpânul, soţia lui şi un copil de 13 ani, vasele sunt curate.

Cismăria lui Iosef Reisnauer, la nr. 22, o cameră atelier, veche, ruinată, murdară, umedă, luminată, lucrează stăpânul şi o calfă, ambii majori

Bărbieria lui Friedrich Grass, la nr. 1, compusă dintr-o oficină cu pardoseală sub solul străzii, curat ţinută, umedă cu mobilierul curat, bricele, foarfecele, maşinile de tuns, pieptenele, periile şi lenjeria curate, lucrează stăpânul major şi o calfă de 17 ani.

Depozit de gaz şi sticlărie a lui Ionescu Solomon, la nr. 1, o singură cameră prăvălie în care ţine gaz lampant într-o tinichea u capac cam de 40 kg.

Cismăria lui Lazăr Calboreeanu, la nr. 1, cu o singură cameră atelier cu pardoseala sub nivelul stradei, umedă, luminată, lucrează două calfe majore şi oi ucenici de câte 16 ani fiecare.

Tinichigeria lui Bercu Schiffer, la nr. 1, o singură cameră atelier, materiale şi fabricate curate, luminată, puţin umedă, unde lucrează stăpânul şi o calfă de 18 ani.

Cafenea biliart a lui Ion Golescu, la nr. 1, o cameră cu mese pentru cafenea şi biliart, spaţioasă, luminată, o cameră pentru făcut cafele, curate, apa se fierbe în vase de tinichea albă curate şi brice ( toate cele cinci industrii sunt în acelaşi rând de case din strada Dorobanţilor, n. 1. Casele sunt vechi cu zidăria umedă lângă pământ fiindcă s-a înălţat strada veche)

Cârciumă şi băcănie a lui Franz Eitel, strada Dorobanţilor colţ cu bulevardul, ambele în aceiaşi cameră, are şi o cameră de consumaţie, vinde un om major şi unul de 17 ani şi un ucenic de 13 ani.

Hotel Central al bisericii Maica Domnului, nr. 13, chiriaş Costică Georgescu, cu 13 camere din care trei cu paturi şi 10 cu un pat, cinci paturi cu somieră, restul numai cu saltele, mobilierul şi lenjeria regulamentară nu are plapume de vară, curăţenia bine ţinută serveşte stăpâna şi o chelneriţă.

Croitorie de bărbaţi a lui Anton Bicescu, la nr. 15, o cameră atelier, bine luminată, lucrează stăpânul şi un ucenic de 12 ani.

Tâmplăria lui Wentzel Kelder, la nr. 31, o cameră atelier veche ruinată, murdară. Umedă, lucrează stăpânul şi o calfă, ambii majori.”

Pe această stradă îşi desfăşurau activitatea 17 unităţi comerciale, predominau cismăriile – 3 şi cârciumi cu bărbieri câte două unităţi de fiecare.

Mihail TITI GHERGHINA