Sistemele de irigații, marea problemă a județului Vâlcea


Mulți dintre edilii vâlceni sunt dezamăgiți de cum se mișcă lucrurile în ceea ce privește funcționalitatea sistemelor de irigații. Prezenți la o întâlnire pe această temă, alături de specialiștii CJ Vâlcea, primarii n-au ezitat să-și spună păsurile.
„M-am întâlnit cu reprezentanții Asociațiilor de Irigații și am dezbătut problema, lipsa funcționării sistemelor de irigații în Vâlcea. În ghidurile de finanțare, există multe ambiguități, spre exemplu. Îți cere să faci dovada cu factură că-n anul precedent ai folosit apă. Păi cum să folosești când sistemul e așa cum e? Ani buni am luptat să luăm jafurile de irigații. În Grecia, nu există problema corelării terenurilor. Vouă, celor de la ANIF, vi s-au alocat mulți bani și puteți reface sistemele de irigații”, a precizat Horia Horăscu, primar Prundeni.
În replică, Aurel Fârtat, șeful ANIF Vâlcea, a ținut să precizeze că este foarte greu de vorbit de refacerea sau amenajarea sistemelor de irigații în condițiile în care sunt zone cu terenuri fărâmițate: „Există multe aspecte ce trebuie luate în considerare. Anul trecut, am făcut deplasări la primăriile de pe Valea Oltului și am vorbit să le punem în funcțiune, cu sprijinul organizațiilor pentru irigații. Nu s-a făcut nimic. Irigațiile de pe Valea Cernei, în schimb, sunt foarte bune. Dar nu se poate când ai terenuri fărâmițate. Nu poți face sistem de irigații și să nu ai unde să dai apă. O ideea ar fi ca primarul Drăghici din Roești și ceilalți edili de pe Valea Cernei să facă un proiect pentru unul – două sisteme de irigații, să vedem dacă e posibil, să studiem debitul apei…”.
Edilul din Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea, a ținut să precizeze că, în localitatea sa s-a ales praful de irigații: „Am avut 420 ha de irigat. S-a ales praful. Pământul este fărâmițat și e greu de spus că se mai poate remedia problema. Până nu se fac asociații, nu putem face mare lucru. Faci investiții de un milion de euro și nu ai ce face cu apa”.
Problema sistemelor de irigații rămâne deschisă dezbaterilor, urmând să aibă loc și alte discuții pe acest subiect.