„Cum ajutați Perișaniul? Doar prin informare? Și noi știm să citim”


• a fost concluzia trasă de primarul Ion Sandu, la ședința cu specialiștii CJ Vâlcea privind dezvoltarea județului

Cei câțiva edili prezenți astăzi la ședința CJ Vâlcea privind Planul de acțiune pentru implementarea strategiei integrate de dezvoltare durabilă a județului, în perioada  2015-2022, au fost dezamăgiți de modul cum s-a derulat întâlnirea. Dezamăgirea a venit din faptul că era vorba doar de o ședință informală, dar și pentru că lipseau oamenii de bază, reprezentanții AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). Tema dezbătută a vizat domeniul strategic agricultura și dezvoltarea rurală. Edilii doreau cu totul altceva; ceva concret privind sprijinul acordat localităților pe care le reprezintă, nu doar citit de pe foi privind ghidurile de finanțare, măsurile etc. Gheața a fost spartă chiar de liberalul Sandu din Perișani: „Haideți să vorbim mai concret. Strategia o derulăm pe cinci ani. Ce trebuie făcut în primul an? Vreau să promovez un proiect, pe o anumită măsură, în Perișani. care e sprijinul dvs.? Doar prin informare? Și noi știm să citim. Ce faceți concret pentru Perișani? ”.
Răspunsul nu a fost deloc mulțumitor pentru alesul local din Țara Loviștei, specialiștii CJ precizându-i că nu de ei depinde finanțarea, dacă la asta se referă, ci doar un lobby.

Sandu nu lasă garda jos

Lucrurile nu s-au oprit aici. Liberalul Sandu a adus vorba și despre banii destinați proiectelor, mai ales că Vâlcea este printre județele fruntașe la implementat investiții. „Degeaba cred că vorbim de proiecte, de strategii de la Bruxelles, dacă nu avem bani să ne promovăm planurile. De exemplu, Gal-urile. Se primesc 2 milioane euro pentru 10 localități, din care mare parte merge către mediul privat și UAT-uri. Depășim momentul GAL-urilor. Pe fonduri naționale, facem proiecte, plătim studiile, le depunem online și ne trezim că am muncit degeaba. Banii sunt puțini pe măsurile respective și s-a dus și anul. Am pățit asta și mi-e teamă că se va mai întâmpla. Am proiecte, aștept fie luna aprilie, fie după alegeri când se deschide sesiunea, dar șansele sunt mici. Toată lumea face proiecte. Se știe că Vâlcea este printre județele fruntașe la depunerea de proiecte. Trebuie vorbit cu cei care împart banii”, a fost replica cea din urmă a alesului local din Perișani.

Horăscu calmează lucrurile

SEDINTA_webEdilul din Prundeni, Ion Horia Horăscu, a ținut să vină cu informații proaspete. Atenție? Nu specialiștii în domeniu, ci un primar.
„Am informații că-n iunie va veni strategia de la Bruxelles. Garantez că se poate face ceva”, a precizat edilul.

„Planurile nu trebuie făcute din birou, de la etajul 6”

Legat de Gal-uri, propunerea primarului social-democrat din Prundeni a fost aceea de parteneriat între primari și specialiștii CJ, parteneriat care să vizeze vizite ale reprezentanților Consiliului Județean la întâlnirile cu grupurile locale de acțiune. „Haideți să facem un prim pas în colaborare, în acest viitor parteneriat. Planurile nu trebuie făcute din birou, de la etajul 6. Noi ne chinuim și nu va exista o legătură strânsă. Strategia nu e a CJ, ci a județului Vâlcea. Aveți situația cu întâlnirile Gal-urilor și trebuie să fiți activi”, a mai precizat edilul Horăscu.