Senzațional! Colanul aurit al dacilor de la Buridava – descoperirea anului în Vâlcea


• piesa inestimabilă va fi expusă cât de curând la Muzeul de Istorie
La finele lunii august, o echipă de cercetători a Universităţii din Piteşti, condusă de conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu (responsabilul ştiinţific al şantierului), a reuşit una dintre cele mai importante descoperiri din cultura şi civilizaţia dacică: identificarea primei necropole dacice din perioada clasică (sec. I a. Chr. – I p. Chr.), opt morminte cu structură din piatră și formă patrulateră sau ovală. Evenimentul a venit după ani de săpături arheologice în situl dacic de la Buridava, Ocnele Mari.
Pe lângă un rhyton (vas conic, având vârful curbat, în forma unui corn de animal, confecţionat în general din metal sau ceramică) din sticlă unicat în România și expus numai la New York, Berlin, Roma şi Londra, arheologii Muzeului au scos acum la lumină și o piesă absolut senzațională care va îmbogăți considerabil patrimoniul istoric al Vâlcii: un colan aurit al dacilor de la Buridava!
Managerul Claudiu Tulugea detaliază descoperirea: „Este un colier din bară de cupru torsadat, o bijuterie aurită, o foiță de 0,01 mm grosime cu 11,52 grame, diametru bării este de maxim 4 mm la mijloc, la capete un milimetru. Colierul este într-o stare de conservare absolut excepțională, a depășit un proces chimic specific al doamnei specialist din cadrul Muzeului, Milina Râpan, tratat cu complexon de pământ și coroziune. Era folosit de femeiloe geto-dace, este o bijuterie tipică în tot arealul geto-dacilor, îl regăsim în tezaurelor mai tuturor davelor, pentru ceremoniale, nefiind o piesă de uz zilnic. Deci, era al elitelor geto-dacice. La Ocnele Mari, am mai dat și peste lame cuțit și mărgele din alt colier. Piesa de care vorbim va rămâne aici și va fi expusă la Muzeul de Istorie, va aparține tezaurului național și are o valoare inestimabilă. Pot spune că e cea mai valoroasă din ultimul deceniu. E posibil și să avem alte piese unicat la nivelul României descoperite la Buridava, getodacii de aici au fost la baza unei civilizații înfloritoare multiseculare!”
Buridava este cunoscută în mediul științific pentru bogăția de artefacte geto-dacice descoperite în timpul fostelor campanii arheologice, mai ales pe vremea regretatului arheolog Dumitru Berciu. Astfel, printre nenumăratele obiecte antice scoase la lumină s-au numărat măști mortuare și anfore din bronz, dar, ceea ce este și mai important, un vas ceramic care poartă pe el numele unui Basileu local – Tiamarkos, o dovadă a faptului că elitele geto-dacice cunoșteau scrisul. În vara anului 2014, în apropierea cetății dacice Buridava, s-a făcut o descoperire extraordinară: o fibulă dacică din argint cu o reprezentare în basorelief a unui cap de lup. Descoperirea este deosebit de importantă deoarece sunt extrem de puține obiecte din perioada dacică cu o astfel de reprezentare.