SEMNIFICAȚIA ZILEI EROILOR, prezentată de istoricul Eugen Petrescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”


În rândurile de mai jos, ziarul nostru dorește să vă prezinte semnificația Zilei Eroilor, sărbătorită, anul acesta, pe 2 iunie 2022. O explicație pertinentă, apreciem noi, a semnificației acestei zile se regăsește în mesajul pe care istoricul Eugen Petrescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, l-a prezentat cu prilejul ceremoniei militare și religioase organizată de Ziua Eroilor (cf. punctului 9 din programul Instituției Prefectului Vâlcea privitor la ceremonia militară și religioasă organizată la Cimitirul Eroilor „Cetățuia” din Râmnicu Vâlcea).

*

Înaltpreasfinția Voastră,
Preacucernici Părinți,
Domnule prefect,
Domnule președinte al Consiliului Județean,
Domnule primar,
Domnilor parlamentari,
Domnule comandant al Garnizoanei Râmnicu-Vâlcea,
Dragi ostași,
Doamnelor și domnilor,
Istoria poporului român este marcată de mari sacrificii umane, pământul nostru fiind plin de oseminte de eroi și martiri ce odihnesc în locuri știute și neștiute. Acest fapt a generat în sânul românilor un adevărat cult al eroilor, sentiment care se manifestă prin întoarcerea cu smerenie, preţuire şi recunoştinţă la rădăcini, pomenirea celor căzuţi pe câmpurile de onoare făcând parte din permanenţele vieţii noastre, ca cea mai valoroasă moştenire.
Până la Primul Război Mondial (1916-1919), românii îşi pomeneau eroii în prima sâmbătă a morţilor din an. Imediat după război, cinstirea memoriei eroilor căzuţi pe câmpurile de onoare a căpătat o formă organizată şi în afara Bisericii. Aşadar, instituţia care şi-a asumat nobila misiune de a construi, îngriji, înfrumuseţa şi păstra mormintele şi operele comemorative de război a fost Societatea Mormintele Eroilor Căzuţi în Război, înfiinţată prin Înaltul Decret Lege nr. 4106 din 12 septembrie 1919, semnat de Regele Ferdinand I, astăzi Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înalțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se oficiază pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă.
Dacă Înălțarea la Cer a Domnului Iisus Hristos, prăznuită la 40 de zile după Înviere, încoronează opera de izbăvire şi de mântuire a lumii, prin propria Sa Jertfă, cultul eroilor simbolizează apogeul jertfei şi al gloriei la care s-au ridicat strămoșii noştri, peste veacuri, prin luptele pentru credința și limba străbună, pentru libertate, pentru întregirea neamului și pentru apărarea pământului strămoșesc.
Iată-ne, așadar, din nou, împreună, ca și în anii trecuți, într-o zi sublimă – Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor –, sărbătoare a mulțumirii și a recunoștinței, a pomenirii celor ce ne-au dat viață și prin sacrificiul lor suprem ne-au lăsat o țară liberă, o limbă și o credință curată, așezându-ne astfel între popoarele creștine și civilizate ale lumii.
Știm cu toții că pentru a ne naște avem nevoie de doi părinți, patru bunici și opt străbunici, 16 stră-străbunici ș.m.d. Aflăm dintr-un studiu genealogic că, în ultimii aproximativ 300 de ani, adică ultimele 11 generații, a fost nevoie de 4.096 strămoși, pentru a se naște fiecare dintre noi. Iată câte personaje, chipuri, destine, povești de viață sunt sădite în gena mea, a ta, a dumneavoastră. Mergând mai adânc în istorie, undeva numărul acestora începe să scadă, pentru că, la începuturi, așa cum spune Cartea sfântă, avem doar doi strămoși: Adam și Eva.
Din păcate, uităm de multe ori cine suntem, de unde venim și încotro mergem, de aceea vă îndemn să fim profunzi în gândire și trăire, să ne manifestăm recunoștința și iubirea față de toți strămoșii noștri, pentru că fiecare dintre ei este în fiecare dintre noi. Ei sunt eroii și martirii ziditori de neam și de țară, ei sunt rădăcina noastră și prin ei Dumnezeu ne-a modelat pe noi, generația ce leagă trecutul de prezentul și viitorul neamului românesc.
Dar, pentru a avea viitor, trebuie să ne cinstim istoria și valorile neamului, să dăm dovadă de patriotism, de înțelepciune, bunătate, dăruire și curaj, să ne educăm copiii în spiritul acestor valori, al credinței și al dragostei de țară, al respectului față de eroi; trebuie să fim uniți, să fim alături de Biserica și Armata noastră, mai ales acum, într-un moment atât de delicat și de greu pentru întreaga planetă, moment în care frații noștri din Basarabia istorică (Bugeacul), Bucovina de Nord, Ținutul Herța, desprinși de sovietici prin forța armelor din trupul țării, al României Mari, și înglobați apoi în Ucraina, trăiesc drame cumplite; asemenea lor, românii din Maramureșul istoric.
Frați români, Înălțarea Domnului este sărbătoarea sufletului nostru, împodobită cu bogatele virtuţi de bărbăţie şi vitejie străbună prin care s-a plămădit viaţa României de azi şi prin noi se plămădeşte viața României de mâine.
Așadar, să ne arătăm respectul faţă de faptele eroice ale strămoșilor, nu prin simple discursuri retorice, ci prin înălţarea noastră la măreţia şi strălucirea jertfei lor. Să plecăm capul în faţa acestor ctitori ai veşniciei româneşti, să vărsăm din suflet o lacrimă curată de recunoştinţă pentru sacrificiul lor și să ne rugăm pentru veşnica lor odihnă.
Glorie eternă eroilor și martirilor neamului românesc, din toate locurile și din toate timpurile!
• Eugen PETRESCU – președintele Filialei Județene „Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”

„Neamul este etern prin cultul eroilor!” (Nicolae IORGA)