„Secţia Box este cea mai mare surpriză plăcută”


• susţine Nicolae Bugheanu, directorul Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea


Într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere financiar, în care sportul de performanţă suferă foarte mult, CSŞ Rm. Vâlcea se pregăteşte pentru cel mai bun an din îndelungata sa istorie, sportivii celor şapte secţii întorcându-se cu medalii de la majoritatea competiţiilor în care au participat. La această performanţă au contribuit într-un mod exponenţial şi elevii antrenorului Marius Băluţă, de la secţia Box. Pentru a afla mai multe informaţii despre secretul care a condus la rezultatele foarte bune obţinute de această secţie, despre care însuşi directorul Nicolae Bugheanu a afirmat că reprezintă cea mai mare supriză plăcută a anului 2013, am stat de vorbă cu Marius Băluţă, antrenorul de la CSŞ răspunzând cu multă amabilitate întrebărilor noastre.

Astfel am aflat că, în prezent, în cadrul secţiei Box sunt legitimaţi 20 de sportivi, împărţiţi în două grupe, 8 fiind începători şi 12 avansaţi. În ultimii patru ani, pugiliştii de la CSŞ s-au făcut mereu remarcaţi la concursuri care de care mai dificile, ei reuşind să se întoarcă cu medalii de la Campionate Naţionale şi Cupa României. Printre sportivii care au reprezentat cu cinste şi mândrie box-ul vâlcean la întrecerile de anvergură naţională îi putem enumera pe Mihai Constantin (campion naţional la cadeţi, în anul 2009, categoria 80 kg), Adrian Mihai (campion naţional la juniori, în anul 2010, categoria 80 kg) şi Răzvan Vâlcea (dublu câştigător al Cupei României, în anii 2010 şi 2012), precum şi alţi sportivi care au obţinut medalii de argint şi bronz.

Ajungând la sezonul actual, antrenorul Marius Băluţă ne-a mărturisit că rezultatele au fost foarte bune, pugiliştii comportându-se exemplar în cadrul competiţiilor la care au luat parte, o parte din meritul acestor rezultate avându-l şi conducerea Clubului Sportiv Şcolar, care a depus eforturi deosebite pentru ca sportivii să aibă la dispoziţie tot necesarul pentru pregătirea la nivel de performanţă. „În anul şcolar 2012/2013, eu consider că rezultatele secţiei Box au fost destul de bune. Am avut un sportiv care a participat la Campionatele Europene, acolo unde a luptat pentru titularizare, fiind vorba despre Andrei Udubaşa. Tot el a ieşit vicecampion naţional la cadeţi, categoria 46 kg. De asemenea, tot în acest an şcolar, şi tot în cadrul Campionatelor Naţionale, Roberto Pletea a câştigat medalia de bronz la categoria 48 kg. Şi la Cupa României am avut câteva rezultate foarte bune. În luna februarie, la etapa care a fost organizată în sala de sport a liceului din Horezu, atunci când a fost prezent şi preşedintele Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, trei sportivi de la CSŞ au câştigat tot atâtea medalii de bronz. Este vorba despre Andrei Udubaşa – categoria 48 kg, Roberto Pletea – categoria 50 kg şi Giuliano Obadă – categoria 75 kg. Alte rezultate foarte bune au mai obţinut Adrian Mihai la tineret şi Andrei Lepădatu la cadeţi” (…) „Ştiu că domnul director Bugheanu a spus despre secţia noastră că reprezintă o surpriză plăcută pentru dumnealui. Eu m-am bucurat să aud asta pentru că şi în secţia Box se munceşte la fel de mult ca în celelalte secţii. Dar nu trebuie să uităm că toate aceste rezultate de care suntem mândri au fost posibile şi pentru că, pe lângă munca şi dăruirea sportivilor, la club a existat o atmosferă destinsă, iar domnul director şi doamna contabil s-au ocupat de partea financiară şi au găsit fondurile necesare pentru ca noi să participăm la diverse competiţii chiar şi în această perioadă mai dificilă în care ne aflăm. De asemenea, trebuie să spun că domnul director s-a ocupat în amănunt şi de pregătirea de iarnă, care s-a desfăşurat la un hotel din Căciulata, acolo unde toţi sportivii legitimaţi la CSŞ au avut parte de bază de refacere”.


Băluţă: „După o scurtă vacanţă, ne aşteaptă o perioadă foarte aglomerată”


Antrenorul secţiei Box ne-a prezentat, pe scurt, calendarul pe care îl va urma în perioada următoare, după ce elevii pe care îi pregăteşte vor reveni dintr-o scurtă vacanţă, nu mai lungă de două-trei săptămâni: „Sportivii noştri nu prea vor avea vacanţă. Doar o scurtă perioadă de nici trei săptămâni, Eu ştiu că este greu şi pentru ei, dar s-au obişnuit deja cu rigorile sportului de performanţă. Adrian Mihai va pleca pe litoral, la Costineşti, alături de CSM Brăila. Acolo, sportivul nostru se va pregăti sub îndrumarea profesorului George Peţa, care este şi antrenor secund al lotului naţional de tineret al României. Alţi copii de la noi se vor afla în pregătire tehnico-tactică şi fizică, bazată pe forţă, pentru a mai pune masă musculară şi eventual a face saltul la o categorie de greutate superioară. În august vor începe Campionatele Europene, iar Adrian Mihai se va lupta cu un sportiv al clubului Dinamo pentru a putea participa la întrecerea continentală. De asemenea, din septembrie, vor începe Campionatele Naţionale ale României la toate categoriile de vârstă şi greutate”.


Băluţă: „Copiii sunt dornici de a face sport. Avem bază de selecţie”


O problemă spinoasă pentru multe secţii ale cluburilor sportive din ţara noastră o reprezintă numărul tot mai redus al copiilor şi tinerilor care doresc să practice un sport de performanţă. Astfel, antrenorii au o bază de selecţie mult mai redusă şi se află în imposibilitatea de a efectua o selecţie riguroasă a celor care, pe lângă dorinţă, au şi calităţile necesare sportului de performanţă. Din fericire, Marius Băluţă ne-a declarat că, în cadrul secţiei de a cărei pregătire se ocupă, astfel de probleme sunt practic inexistente, mulţi tineri fiind dornici de a practica box-ul. „Noi nu ducem lipsă de tineri. Copiii de la noi din oraş sunt dornici de a face sport şi avem bază de selecţie pentru secţia Box. Avem copii şi de 9-10 ani care doresc să practice acest sport pe care îi formăm aici. Evident, dacă încep de la o vârstă atât de fragedă, ei au nevoie de cel puţin trei-patru ani pentru a se forma. Însă, după această perioadă, sunt pregătiţi pentru a face faţă în competiţii foarte puternice. Este important ca ei să înceapă box-ul de mici. Mă bucur foarte mult că la Liceul Ferdinand a apărut o clasă mozaic, acolo unde elevii înscrişi pot practica fără probleme diverse sporturi, clasă din care vor face parte şi doi sportivi de la noi, Roberto Pletea şi Andrei Udubaşa”, a încheiat antrenorul secţiei Box.


Bugheanu: „Prin intermediul secţiei Box, am primit aprecieri din partea lui Leonard Doroftei”


Directorul Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea, profesorul Nicolae Bugheanu, apreciază eforturile depuse în cadrul secţiei Box, declarându-se mulţumit de rezultatele obţinute în anul şcolar care tocmai s-a încheiat: „Aşa cum am mai spus, pentru mine, secţia Box este cea mai mare surpriză plăcută. Lucrul acesta se datorează în mod cert antrenorului Marius Băluţă, dar şi sportivilor care s-au pregătit foarte bine şi au obţinut rezultate deosebite în cadrul concursurilor la care au participat. Dintre sportivii care s-au făcut remarcaţi, i-aş putea aminti pe Adrian Mihai, care a câştigat anul acesta Cupa României şi a fost inclus în lotul naţional de box, pe Andrei Udubaşa, care de asemenea face parte din lotul naţional, dar şi pe Giuliano Obadă şi Roberto Pletea. Mai vreau să precizez că, prin intermediul secţiei Box, am primit aprecieri din partea preşedintelui Federaţiei Române de Box, domnul Leonard Doroftei, care a apreciat modul de organizare a etapei de la Horezu, din cadrul Cupei României, de la începutul acestui an. La rândul meu, ţin să mulţumesc tuturor sponsorilor şi reprezentanţilor instituţiilor locale şi judeţene care ne-au sprijinit în toate activităţile noastre şi, în mod deosebit, viceprimarului cu atribuţii de primar Gigi Matei, precum şi inspectorului şcolar general, Remus Grigorescu”.