Se apropie vremea păşunatului DAR LEGEA N-A IEŞIT DIN … STABULAŢIE


După cum stau lucrurile cu Legea nr.214/2011 a cărei operaţionalizare încă se mai lasă aşteptată, punerea în valoare a celor aproximativ 5 milioane ha păşuni câte există în România nu se va realiza nici în acest an, chiar dacă 70% dintre acestea au ajuns într-o fază avansată de degradare mai ales din cauza plantelor invazive care le agresează. Sigur, de alte acte normative care să facă ordine într-un sector atât de important nu s-a dus lipsă nici până acum. Era oarecum suficient să se aplice prevederile HG 1064/2013 cu privire la amenajamentul pastoral ori cele două Ordine ale Ministrului Agriculturii – 407 şi 544/2013 – referitoare la contractatea păşunilor şi, respectiv, metodologia de încărcare a păşunatului.

Chiar dacă modificările la Legea pajiştilor vor fi adoptate şi vor deveni operaţionale prin luna mai când se va deschide şi sezonul de păşunat, primăriile deţinătoare de terenuri destinate acestui scop puteau deja, să aplice prevederile OUG nr.34/2013 şi, încă din luna martie să finalizeze acţiunile de înfiinţare a asociaţiilor micilor crescători de animale cu care, după aceea, să încheie contracte de închiriere/concesiune pe o perioadă scurtă de timp pentru a nu bloca aplicarea Legii după intrarea efectivă în vigoare.

Potrivit datelor statistice la nivel naţional, în patrimoniul primăriilor se află aproape 4 milioane ha păşuni, însă din totalul acestora doar o treime sunt date spre închiriere către crescătorii de animale organizaţi în asociaţii locale. Din acest motiv, foarte puţin se au în vedere şi se aplică măsuri tehnologice absolut necesare pentru întreţinerea şi refacerea suprafeţelor păşunabile. Practic, nici nu se mai execută acele lucrări de suprafaţă precum curăţirea de resturi vegetale, combaterea plantelor parazite şi a vegetaţiei lemnoase, distrugerea muşuroaielor, ca să nu mai vorbim de fertilizări cu îngrăşăminte organice sau refacerea covorului ierbos prin însămânţări şi supraînsămânţări.

Nu în ultimul rând, ar trebui să se urmărească şi să se intervină cu măsuri specifice pentru menţinerea funcţiei ecologice a pajiştilor şi pentru consolidarea rolului lor de a proteja solul împotriva fenomenelor erozionale, de conservare a spaţiului natural şi de retenţie a bioxidului de carbon.

Timpul pentru închirierea păşunilor încă n-a expirat, iar primăriile au de-acum la îndemână datele necesare mai ales după ce Consiliul Judeţean a aprobat în şedinţa din luna martie valoarea masei verzi estimate la hectar. Ca măsură de prevedere, primăriile vor trebui să urmărească în continuare respectarea de către chiriaşi a obligaţiilor asumate prin contract, în sensul de a practica un păşunat raţional, pe grupe de animale şi de a nu introduce pe păşuni alte animale neînregistrate.