Şcolile din Galicea, pregătite pentru primirea elevilor


• din păcate, la unitatea din satul Cocoru, clopoţelul nu va mai suna! Aceasta şi-a închis porţile din cauza numărului foarte mic de elevi

Aşa cum se întâmplă în multe localităţi din judeţul nostru, directorii unităţilor de învăţământ şi edilii fac ultimele pregătiri pentru primirea ele­vilor în noul an şcolar. Cu două săptă­mâni înaintea primului clopoţel, am luat pulsul uneia dintre localităţile din mediul rural vâlcean. Dinspre Galicea, au venit atât veşti bune, cât şi unele care aduc îngrijorare. Spunem bune prin prisma faptului că administraţia locală şi conducerile şcolilor din zonă au făcut, aşa cum ne aşteptam, de altfel, tot ce a fost posibil pentru ca sălile de clasă să aibă condiţii decente în care elevii să fie primiţi.
De partea cealaltă, chiar şi comuna Galicea, una destul de mare a judeţului nostru şi care dispune de o populaţie re­la­tiv numeroasă, se confruntă cu un fe­no­men îngrijorător, devenit deja „molimă” la nivel naţional: numărul mic al elevilor conduce la închiderea şcolilor! Numai aici, că tot veni vorba despre localitatea situată pe malul stâng al Oltului, din şase localuri construite pentru a găzdui unităţi de învăţământ, numai două îşi păstrează destinaţia iniţială. Ultima trecută pe lista celor „dezafectate” este şcoala din satul Cocoru.

Florea Udrea, viceprimar Galicea: „Închiderea şcolii din satul Cocoru este o veste tristă pentru noi. Însă nu se puteau ţine ore cu doi-trei elevi”

Totuşi, conform spuselor viceprimarului din Galicea, Florea Udrea (foto), în localitatea pe care o păstoreşte a mai ajuns un microbuz destinat transportului şcolar, acesta fiind cel de-al treilea de care autorităţile locale dispun. Astfel, deşi copiii din Cocoru vor avea de străbătut distanţe mari până a ajunge la noua lor şcoală, ei vor avea posibilitatea de a fi transportaţi în condiţii bune, cu microbuzul!
„În privinţa şcolilor, pot să vă spun că lucrările de igienizare s-au făcut în mare parte. Este adevărat că mai avem câte ceva de pus la punct, dar sperăm ca pe 14 septembrie să primim copiii cu unităţile igienizate, în aşa fel încât elevii noştri să vină cu drag la şcoală şi să îşi desfăşoare orele de învăţământ în condiţii normale. (…) În localitate, avem şase şcoli. Din păcate, din cauza lipsei copiilor, aşa cum se întâmplă la nivel naţional, nu mai avem decât două şcoli active. Mă refer aici la şcolile din Galicea şi Bratia Deal. Din păcate, suntem nevoiţi, chiar în acest an, să mai închidem o şcoală. Este vorba despre cea din satul Cocoru, care este o şcoală nouă. Se întâmplă asta fiindcă, la fel, nici acolo nu sunt copii. Este o veste tristă pentru noi, evident, mai ales că la acea şcoală activau şi cadre didactice din localitatea noastră. Însă, asta este… nu se pot ţine ore cu doi-trei copii. Stăm bine la numărul de microbuze, în sensul că acum l-am primit pe al treilea şi urmează să îl înscriem. Avem distanţe mari în comună, dar acum le vom putea acoperi devreme ce dispunem de trei microbuze”, a declarat, pentru publicaţia noastră, viceprimarul din Galicea.