ROMÂNII CU VENITURI MICI vor primi și mai mulți bani pentru încălzirea locuințelor


Guvernul a aprobat proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Principala veste bună este ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului. Astfel, se reglementează tipul de ajutoare, după cum urmează: pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat; pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică și cu combustibili solizi sau lichizi.
Legea va stabili limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, respectiv de 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanei singure, ceea ce reprezintă o creștere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singură de la 1.082 lei la 1.445 lei. Cuantumul ajutoarelor se stabilește prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire.

Există și români pentru care acest sprijin va fi de sub o sută de lei pe lună

Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă. Valoarea de referință la care se aplică compensarea procentuală este de 250 lei pentru gaze naturale (în prezent cuantumul maxim este de 262 lei), 500 lei pentru energie electrică (dublu față de cuantumul actual de 240 lei), 80 lei pentru combustibili solizi/lichizi (fața de 58 lei cuantumul maxim actual acordat din bugetul local beneficiarilor de ajutor social, respectiv 54 lei cuantumul maxim plătit din bugetul MMPS). Pentru energia termică, valoarea de referință este dată de prețul local al gigacaloriei.
Suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului este o măsură nou-introdusă și este diferențiat în funcție de sursa de energie, respectiv:
• 30 lei pentru consumul de energie electrică;
• 10 lei pentru consumul de gaze naturale;
• 10 lei pentru consumul de energie termică;
• 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri.
Majorarea cuantumului acestui supliment la 50 de lei se poate face în cazul în care unica sursă este energia electrică. De asemenea, a fost reglementată posibilitatea acordării suplimentului, cumulat, pentru sursele de energie utilizate și cea de decontare a suplimentului pentru energie la furnizor.
Totuși, legea va intra în vigoare abia de la 1 septembrie 2022. Pentru aplicarea acesteia este nevoie ca, prin hotărâre a Guvernului, până la aceeași dată, să fie aprobate normele metodologice. Doar după efectuarea acestor pași instituțiile implicate vor putea asigura logistica necesară aplicării noii legi.
Sursă foto: Arhivă

Posting....