Rezultatele Concursului Național de Creație Literară „Memorialul Alex Parolea-Moga”, poezie & proză scurtă (Prima ediție – Râmnicu Vâlcea, 2020)


Concursul, organizat de Editura „Antim Ivireanul”, Revista pentru Literatură, Artă și Civilizație „Rotonda valahă” și Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea”, în parteneriat cu familia scriitorului de veșnică pomenire Alex Parolea-Moga și Academia Olimpică Română – Filiala Vâlcea, a avut ca scop menţinerea în memoria creațiilor literare și a tineretului a trăirilor autentice din universul satului românesc. Desfășurat în perioada 25 septembrie – 25 octombrie 2020, la concurs au participat cu poezii și proze scurte 49 de tineri creatori din România și Republica Moldova.
Juriul (format din scriitorii și jurnaliștii Ioan Barbu – președinte, Ion Predescu și Ion Drăghici – vicepreședinți; Mihaela Aionesei, Felix Sima, Iuliana Dinu (secțiunea Poezie) și Dumitru Sârghie, Elena Dican, Emil Pădurețu (secțiunea Proză scurtă)) în urma lecturării textelor trimise a selectat 11 concurenți ale căror creații literare merită publicate în volum. Fără să se consulte între ei, membrii juriului i-a departajat pe concurenții selectați prin a acorda fiecăruia un punctaj raportat la valoarea lucrărilor. Ca urmare a totalizării punctelor s-au acordat următoarele trofee și premii:
Trofeul „Alex Parolea-Moga” pentru creație literară – Poezie & Proză:
IOANA TOLOARGĂ – studentă la Facultatea de Teatru și Film (secția regie de teatru); în paralel, urmează și Facultatea de Litere (secția română-engleză) – ambele în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Orașul Bumbești-Jiu, județul Gorj);
Trofeul Revista „Rotonda valahă” pentru creație literară – Poezie & Proză:
ADELA ADRIANA SCORȚARU – studentă la Facultatea de Drept – Universitatea București. (Comuna Fărcășești, satul Peșteana de Jos, județul Gorj);
Premiul de Excelență „Olimpismul vâlcean” pentru creație literară – Poezie și Proză:
MARIA ALEXANDRA CHELCIOIU – comunicare audio-video (București);

Secțiunea POEZIE

• Premiul I – CONSTANTINA CRISTINA DRĂGOIANU – prof. matematică-infornatică (Comuna Țânțărei, județul Gorj);
• Premiul II – EMANUELA CRINA BUCUR – farmacistă (București);
• Premiul III – NICOLETA CRISTINA PĂUN – prof. pentru învățământul preșcolar (București);
• Premiul special pentru Poezie „Olimpismul vâlcean”: PETRU GHEORGHE EFROS – economist (Comuna Ratuș, Raionul Criuleni – Republica Moldova).

Secțiunea PROZĂ SCURTĂ

• Premiul I – SAVU POPA – prof. limba și literatura română; doctorand (Orașul Ocna Sibiului, județul Sibiu);
• Premiul II – DIANA ȘTEFANIA BRAȘOAVĂ – prof. limba engleză (București);
• Premiul III – CARLA FRANCESCA SCHOPPEL – curator și editor de conținut (Brașov);
• Premiul Special „Olimpismul vâlcean” pentru Proză scurtă”: NICOLETA CRISTINA PĂUN (București) și ELENA CRISTINA SIMION – activează în domeniul comunicării (Sibiu).

ANTOLOGIE
Creațiile literare premiate din fiecare secțiune vor fi publicate în antologia „In Memoriam Alex Parolea-Moga – O VIAȚĂ PENTRU CUVÂNT”.
„Organizatorii adresează calde mulțumiri membrilor juriului, care s-s-au dovedit fermi, obiectivi, pentru a da celor mai buni participanți un impuls pe mai departe. Așa cum este normal într-o competiție literară, au fost lucrări foarte bune, dar și mai puțin bune. Unele nu au atins exigențele juriului sau suferă din cauza ortografiei și, ca atare, au fost depunctate. Mulțumiri tuturor concurenților pentru participare, iar celor 11 care au atins performanța de a se număra printre premianții unui concurs național de creație literară le adresăm sincere felicitări. Să auzim numai de bine!”, se arată în mesajul organizatorilor.
Festivitatea de premiere va avea loc în primăvara anului 2021, la Pensiunea „Alpina”, din comuna Mălaia – județul Vâlcea (Munții Lotrului).
Crăciun Fericit și un An Nou cu bucurii și belșug!
• Comitetul de organizare