Revoluție la Consiliul Județean


• Comisia de Cod Electoral a hotărât procedura de numire în funcție și de revocare a președinților de Consilii Județene după alegerile locale din 2016: alegerea se va face cu majoritatea simplă a consilierilor județeni; inițierea procedurii de revocare din funcție are nevoie de semnătura a 1/3 din totalul consilierilor județeni; revocarea din funcție este aprobată cu votul a 2/3 din numărul consilierilor județeni

Fervoarea cu care se muncește pentru schimbarea Codului Electoral a adus și unele idei interesante, iar cele mai importante prevederi ale acestui act normativ sunt: alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, în mod indirect, de către consilierii judeţeni, prin vot secret, cu majoritate simplă. În Comisia de Cod Electoral s-a adoptat, de principiu, ca Registrul Electoral să fie gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Registrul Electoral cuprinde numărul tuturor cetăţenilor cu drept de vot.
Cu privire la campaniile electorale aferente alegerilor locale, vor fi interzise sloganurile cu caracter discriminatoriu şi mesajele care incită la intoleranţă. Autoritatea Electorală Permanentă va fi responsabilă şi de crearea unui corp al oficialilor electorali. Preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare vor fi autorizaţi de AEP pentru a participa la aceste activităţi. În plus, se doreşte introducerea unui sistem informatic cu privire la prezenţa la vot. Atât legea alegerilor locale, cât şi cea care vizează partidele politice şi finanţarea campaniilor electorale vor fi transmise Senatului, ca primă cameră sesizată, de îndată ce vor fi finalizate în Comisia de Cod Electoral. Intenţia parlamentarilor este ca legea să treacă de Senat până în luna aprilie, când va trebui să ajungă şi în Camera Deputaţilor.