Reprezentanţii administraţiei din Prundeni prezenţi la reuniunea Comitetului Naţional Consultativ pentru Achiziţii Publice


ION_HORASCULa sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie a Primăriei comunei Prundeni, compusă din primarul Ion Horăscu (foto), juriştii Elena Mirescu şi Loredana Dincă, experţi achiziţii publice, a participat, la Bucureşti, la sediul Ministerului Transporturilor, la prima reuniune a Comitetului Naţional Consultativ pentru Achiziţii Publice. Preşedintele A.N.R.M.A.P., Lucian Dan Vlădescu, a prezidat, lucrările primei reuniuni a Comitetului Naţional Consultativ pentru Achiziţii Publice. Evenimentul a fost organizat de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi s-a încadrat în prevederile Ordinului 166/2012 al preşedintelui A.N.R.M.A.P.

La invitaţia gazdelor acestui eveniment, Lucian Dan Vlădescu, preşedintele A.N.R.M.A.P. şi Mircea Fechet, vicepreşedintele A.N.R.M.A.P., din partea instituţiilor cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice, au răspuns prin participare la lucrări Lehel Lorand Bogdan, preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi Liviu Dominic Dumitru, director general Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice, reprezentanţii celorlalte două instituţii cu atribuţii din domeniul achiziţiilor publice. În cadrul întâlnirii, au fost implicaţi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din domeniul achiziţiilor publice, ai camerelor de comerţ, ai asociaţiilor patronale, ai organizaţiilor neguvernamentale, ai autorităţilor contractante, ai operatorilor economici, precum şi ai altor actori implicaţi în domeniul achiziţiilor publice. Printre subiectele abordate în prima parte a reuniunii s-au numărat: stabilirea componentei comitetului consultativ, a modalităţii de a participa în cadrul lucrărilor acestuia, precum şi modificări punctuale ale legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice şi dezbateri pe baza acestora.

De un real interes au fost şi intervenţiile supuse dezbaterii de Primăria Prundeni, în acest context fiind lămurite o serie de probleme ce vizau organizarea şi desfăşurarea achiziţiilor publice în cadrul unităţilor administrativ teritoriale.

Referitor la componenta comitetului şi modalitatea de participare în cadrul lucrărilor, Lucian Dan Vlădescu, preşedintele A.N.R.M.A.P., a precizat faptul că, pe lângă persoanele care au calitatea de membru în comitetul consultativ, conform Ordinului 166/2012, respectiv reprezentanţi ai  asociaţiilor profesionale, asociaţiilor patronale, ONG-urilor şi camerelor de comerţ din România, va fi  permisă şi participarea altor părţi interesate. Totuşi, a fost formulată recomandarea ca restul persoanelor interesate să se  grupeze la nivel de judeţ / domeniu de  activitate sau pe baza oricărui alt criteriu comun şi trimiterea unui singur reprezentant al grupului pentru a facilita desfăşurarea lucrărilor. Modificările legislative discutate şi dez­bătute în cadrul reuniunii s-au referit, în principal, la continuarea clarificării noţiunii conflictului de interese, la necesitatea trasării planului anual de achiziţii de către autorităţile contractante, la criteriile de calificare şi selecţie, vorbindu-se îndeosebi despre experienţa similară şi, de asemenea, la tendinţa preconizată de modificările viitoare pe directivele europene, prezente pe site-ul comisiei, de a adopta practica împărţirii contractelor de achiziţii publice în loturi, mult mai frecvent.

Discuţiile din cadrul acestei reuniuni s-au axat pe principiul transparenţei şi al comunicării între toţi factorii implicaţi în cadrul Comitetului, numitorul comun al concluziilor fiind acela că dezbaterile având propuneri punctuale pot conduce la găsirea de soluţii pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ din cadrul do­me­niului achiziţiilor publice. În plus, preşedintele A.N.R.M.A.P., domnul Lucian Dan Vlădescu, a anunţat că până la întâlnirea ordinară, din luna septembrie 2012, a acestui Comitet, va mai avea loc o reuniune la jumătatea lunii iulie pentru a se analiza în concret propunerile de modificare a legislaţiei.