Râmnicu Vâlcea, ultima haltă spre casă pentru două expoziții despre China


După cum vă informam anterior, două expoziții speciale despre China vă așteaptă, în această perioadă, la Muzeul de Istorie. Ieri, la vernisaj, Claudiu Tulugea, Ionuț Tuțulescu și Aurora Gheghina, adică managerul Muzeului, șeful Secției de Istorie și subprefectul județului Vâlcea, au vorbit pe rând despre China și rolul ei tot mai profund în actuala lume.
Cele două expoziții „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” şi „Beautiful China” sunt organizate în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi prezintă publicului, prin intermediul fotografiilor, monedelor şi artefactelor, aspecte importante din cultura şi civilizaţia chineză.
Moneda ocupă rolul principal în «Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani», o oglindă a transformărilor de ordin politic, economic, social, cultural și artistic suferite de societatea chineză de-a lungul timpului. Putem identifica trei mari etape în evoluţia monedelor chinezeşti, prezentate în ordine cronologică în cadrul expoziţiei: monede antice de la apariţia acestora până în perioada dinastiei Qing; monede chinezeşti de la sfârșitul dinastiei Qing în Republica China până în timpurile moderne; monede chineze din perioada modernă. (…) Pe de altă parte, expoziţia «Beautiful China», evidenţiază simbolurile binecunoscute ale Chinei: Marele Zid Chinezesc, Oraşul Interzis, Armata de teracotă, Ursul Panda, Ceaiul verde, Mătasea, Trenul de mare viteză etc. dar şi aspecte din viaţa cotidiană a chinezilor. Pe parcursul expoziţiei, muzeografii vor desfăşura şi un program de educaţie muzeală orientat către elevi, de unde nu vor lipsi atelierele interactive de decupaje de hârtie şi caligrafie chineză. Managerul Muzeului a adăugat că orașul nostru este cea de pe urmă haltă pe care cele două expoziții de promovare a Chinei o fac pe continentul european, după un periplu extins de-a lungul și de-a latul Europei în ultima perioadă.