Primii paşi decisivi pentru relansarea Oltchim


Cilea_fericitAşa cum a precizat luni seara (1 octombrie a.c.) când a fost respinsă oferta pretinsului om de afaceri Dan Diaconescu pentru privatizarea Societăţii OLTCHIM, încheind în felul acesta un jenant şi dizgraţios teatru politic, marţi, primul ministru Victor Ponta a dat undă verde programului de salvare a Combinatului de la Rm. Vâlcea.

Primul pas s-a realizat ieri la amiază când a venit la OLTCHIM secretarul de stat de la Ministerul Economiei Rodin Traicu pentru realizarea procedurii de numire a dr. ing. Mihai Bălan în funcţia de manager general după obţinerea mandatului din partea Adunării Generale a Acţionarilor.

Noul manager s-a angajat ca până la data de 12 octombrie să definitiveze întreaga echipă managerială şi să prezinte planul de relansare a activităţii prin repornirea etapizată a instalaţiilor din cadrul OLTCHIM într-un timp cât mai scurt, în condiţiile menţinerii integrale a locurilor de muncă pe toată perioada în care Combinatul se va afla în administrare specială.

În cursul zilei de astăzi, Ministerul Muncii va trece la aplicarea măsurilor privind plata ajutoarelor sociale de urgenţă în valoare de 1.400 lei către fiecare angajat care are salariul mai mic decât salariul mediu pe economie şi care nu şi-a primit drepturile băneşti timp de 2-3 luni.

Tot astăzi, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, va avea întâlniri cu principalii creditori – AVAS, Electrica, SALROM, BCR, CEC şi Banca Transilvania – în vederea notificării acestora pentru neînceperea executării silite şi eşalonării datoriilor. În acelaşi cadru al discuţiilor urmează să se inventarieze creanţele, activele care ar putea fi revendicate, precum şi identificarea activelor neutilizate ce pot fi vândute sau transferate. Trebuie precizat faptul că administrarea specială a OLTCHIM nu se va asigura numai de către stat, un rol important urmând să-l deţină şi cele trei Bănci, inclusiv Electrica.

Mâine, Guvernul va prezenta detaliile planului de relan­sare a OLTCHIM care va cuprinde calendarul măsurilor, asigurarea capitalului de lucru pentru reluarea activităţii, precum şi pregătirea în perspectivă a Combinatului pentru o nouă privatizare care să aibă în vedere atragerea unor investitori strategici şi să se iniţieze cel mai probabil în cursul anului viitor.

– Era de aşteptat ca privatizarea intoxicată de un investitor de mucava să eşueze – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dr. ing. ION CÎLEA. De la început am intuit că lucrurile nu evoluează bine şi tocmai de aceea, încă de la instaurarea noului Guvern, am menţinut permanent legătura cu primul ministru Victor Ponta, căruia i-am propus şi varianta care se derulează în aceste zile. De aceea, apreciez responsabilităţile asumate de Guvern care, în felul acesta, dovedeşte îngrijorarea sa reală faţă de salariaţii de la OLTCHIM şi angajarea fermă pentru rezolvarea problemelor acumulate şi ignorate de-a lungul ultimilor 3 ani. Abia acum cred că se porneşte pe drumul cel bun!

Compartimentul de relaţii cu mass media al CJ Vâlcea