Primarul Mateescu din Băile Govora: „PSD a umblat la pensii ca să mai scape din ajutoarele de încălzire pe timp de iarnă!”


Dacă vă întrebați unde e Opoziția liberală din Vâlcea, unul din răspunsurile imediate ar fi Băile Govora. Alesul penelist Mihai Mateescu nu pierde aproape nici un prilej pentru a ținti în actuala Putere iar apropierea sezonului rece i-a mai oferit un „cartuș”. Astfel, șeful administrației govorene spune că unul din efectele perverse ale politicii sociale duse de actualul Executiv social-democrat este și scăderea numărului de dosare pentru ajutorul de încălzire. Cum? Printr-o manevră pe care Mateescu nu se ferește să o apropie de „diabolică”. În optica acestuia, guvernanții au urmărit ca prin majorarea punctului de pensie să scape de ajutoarele de încălzire: „După cum bine se știe deja, cred, din data de 1 iulie 2017, punctul de pensie a crescut cu 9% și a ajuns la 1.000 de lei, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2017. Este vorba de o a doua majorare din 2017 a punctului de pensie, după cea din 1 ianuarie 2017 cu 5,25%, când s-a ajuns la 917,5 lei. Guvernanții noștri vor ca valoarea punctului de pensie să se majoreze anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Toate aceste prevederi legale vin în coliziune directă cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece. Practic, le anulează și asta se vede în scăderea numărului de cereri de ajutor de încălzire. E o mișcare pe care puțini din afara administrațiilor publice locale au sesizat-o și care mai ușurează din povara bugetară”.

Ce spune legea?

Condiția principală pentru a obține acești bani este ca veniturile solicitantului să fie sub anumite niveluri stabilite prin ordonanță, astfel: în cazul energiei termice: ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 1,572 ISR (786 de lei); persoanele singure pot obține ajutorul dacă au un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei); în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,230 ISR (615 lei).
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă persoanelor singure și familiilor care nu-și permit să plătească cheltuiala cu căldura în timpul sezonului rece, iar acordarea acestui ajutor e prevăzută în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței prevăzut de ordonanța de urgență ca măsură de sprijin suportată din bugetul de stat se acordă numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței, acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum și în baza legii. E important să amintim că sezonul rece reprezintă perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie. Ajutorul se acordă numai pentru principalul sistem de încălzire al locuinței și de el se pot bucura consumatorii de energie termică în sistem centralizat, de energie electrică, de gaze naturale și de lemne, cărbuni și combustibili petrolieri.