Primarul Fârtat, pe post de „Moş Crăciun” la Horezu


Obiceiurile şi tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă sunt păstrate în Horezu, începând cu organizarea, în vetrele folclorice, a şezătorilor din postul Crăciunului în cadrul cărora se practică meşteşuguri vechi, primenirea caselor pentru sărbători, repetiţia colindelor, pregătirea costumelor populare, ritualul sacrificării porcului de Ignat, prepararea mâncărurilor tradiţionale, colindatul cetelor de copii, tineri şi vârstnici, mersul cu steaua în zilele de Crăciun, petrecerile din noaptea dintre ani, până la urăturile din Ajunul Anului Nou şi sorcova din prima zi a anului. În acest context, ieri, în oraşul Horezu a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Iernii „Colindul Sfânt şi Bun”. Ca în fiecare an, organizatorii – Primăria orașului Horezu, Liceul „Constantin Brâncoveanu”, Clubul Copiilor și Casa de cultură din localitate – şi-au propus să reînvie, să păstreze și să transmită obiceiuri străvechi, cântece și colinde nemuritoare, toate închinate marii sărbători, Nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.
În cadrul festivalului au evoluat grupurile de colindători de la Liceul „Constantin Brâncoveanu” Horezu, Clubul copiilor Horezu, Școala generală Romanii de jos, Școala generală Stroești, Școala generală Vaideeni, Școala generală Oteșani, Școala generală Costești, Școala generală Slătioara, Școala generală Bărbătești, Școala generală Tomșani și Școala generală Mateești, precum și invitați din Berbești, Copăceni, Grădiștea și Alunu. La ora 10.00, grupurile de colindători participante la festival s-au reunit la Liceul „Constantin Brâncoveanu”, de unde au pornit în alai prin centrul oraşului, cântând colinde, împreună cu locuitorii și cei ce se află în vizită în localitate.
Festivalul a cuprins și o acțiune caritabilă organizată de Clubul copiilor Horezu. Copiii și salariații de la club, împreună cu alte persoane din oraș, au împodobit mai mulți brazi de Crăciun, 50% din sumele încasate prin vânzarea la licitație fiind donate pentru ajutorarea persoanelor cu nevoi speciale. Ca o noutate pentru horezeni, în ziua de miercuri, 16 decembrie, Liceul „Constantin Brâncoveanu”, Primăria Horezu și Casa de cultură au organizat un eveniment nou – „Crăciun European”, o competiție între grupurile de elevi ai liceului, unde au fost prezentate obiceiuri de Crăciun din mai multe țări europene.
Ca și în anii precedenți, Primăria Horezu a pregătit peste 1.450 de pachete cu dulciuri, fructe și sucuri, acestea fiind distribuite miercuri, joi și vineri de primarul Ilie Fârtat tuturor copiilor din grădinițele și școlile din localitate.

Posting....