Premierul Orban după întâlnirea cu primarii de comune: „Rectificarea bugetului va avea criterii obiective de alocare a resurselor către comunitățile locale”


Luni, premierul Ludovic Orban a avut, la Palatul Victoria din București, consultări cu reprezentanții Asociației Comunelor din România. Discuțiile s-au purtat pe marginea mai multor teme privind activitatea administrației publice locale. În perspectiva definitivării proiectului rectificării bugetului pentru anul 2019, prim-ministrul a precizat că sunt avute în vedere trei criterii obiective de alocare a resurselor financiare suplimentare pentru comunitățile locale:
• asigurarea cofinanțării necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene;
• alocarea resurselor pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități și a celor de care beneficiază însoțitorii acestor persoane;
• acoperirea cheltuielilor necesare pentru funcționarea serviciilor curente oferite cetățenilor de către administrația locală.

Și primarii se luptă cu birocrația din România

O altă temă adusă în discuție de primari s-a referit la procedurile birocratice stufoase pe care reprezentanții administrației trebuie să le parcurgă în pregătirea și implementare proiectelor de dezvoltare locală. În acest context, șeful Executivului a precizat că un obiectiv al Guvernului constă în simplificarea procedurilor administrative și informatizarea activității administrației, astfel încât implementarea investițiilor să fie susținută inclusiv prin reducerea numărului de avize și prin digitalizarea activităților. Totodată, primul-ministru a reiterat angajamentul de a se consulta cu structurile asociative ale administrației locale asupra reglementărilor care privesc activitatea acestora.
La întâlnirea de luni au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, șeful cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Guvernului României