PREMIERUL ARE VEȘTI MARI după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene


Marți, 21 decembrie 2021, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul vizitei efectuate la Bruxelles. În cadrul întrevederii, premierul a prezentat prioritățile Guvernului României pentru perioada imediat următoare.
Premierul României s-a referit la eforturile de gestionare a pandemiei, atât sub aspect sanitar, cât din perspectiva implicațiilor în plan economic și social și a mulțumit președintelui Comisiei pentru implicarea instituției europene în susținerea acestor eforturi, inclusiv în ce privește campania de vaccinare din România. El a prezentat eforturile de relansare economică, pe baza Planului Național de Redresare și Reziliență, și a subliniat preocuparea pentru asigurarea stabilității fiscal-bugetare, obiectiv reflectat inclusiv în proiecția bugetară pentru anul viitor. În acest sens, a dat asigurări privind determinarea Guvernului pentru adoptarea măsurilor necesare accesării fondurilor disponibile prin PNRR.
În discuțiile cu președintele Comisiei Europene, premierul Ciucă a asigurat cu privire la disponibilitatea deplină a Guvernului României pentru cooperarea deschisă și pe baze constructive cu Comisia Europeană, în vederea îndeplinirii angajamentelor și obiectivelor europene comune.

Schengen și MCV, pe agenda discuțiilor dintre Ciucă și vor der Leyen

Ciucă a subliniat contribuția deosebită a unui Spațiu Schengen integrat, fără fragmentări, la obiectivul consolidării pieței interne, context în care a reiterat apelul privind necesitatea unei decizii cât mai rapide referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, mulțumind, totodată, Comisiei Europene pentru sprijinul constant în acest demers, reconfirmat și cu ocazia întrevederii cu președintele Comisiei. Totodată, premierul a reamintit obiectivul României de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, subliniind angajamentul Guvernului de a promova reformele necesare în acest sens.
În discuțiile cu președintele Comisiei Europene au fost abordate și aspecte ale agendei externe a Uniunii, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina și al celor de la granița UE cu Belarus. Premierul a exprimat, în acest context, îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și în zona Mării Negre, pledând pentru transmiterea din partea UE a unui mesaj unitar și ferm de descurajare a escaladării situației de securitate. Președintele Comisiei Europene a asigurat asupra seriozității cu care instituțiile europene se apleacă asupra acestui dosar și cu privire la coordonarea strânsă a acțiunii cu Statele Unite și ceilalți parteneri, fiind reiterat mesajul comun că, în cazul continuării escaladării situației, costurile vor fi foarte mari pentru partea rusă.
Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Guvernului României