Precipitaţiile şi temperaturile prognozate până la 1 martie nu vor conduce la producerea de inundaţii


Posibilitatea producerii inun­daţiilor în urma topirii zăpezilor de­pinde de două condiţii, respectiv temperaturi maxime de 10 grade Celsius şi precipitaţii de 10 litri/mp, ceea ce nu este cazul până la în­ceputul lunii martie, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Ion Sandu, director general al Adminis­traţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/.

„Obligaţia ANM este să furni­ze­ze evoluţia privind precipitaţiile pe interval de 15 zile. Sunt necesare două condiţii să înceapă acest fenomen de inundaţii sau băltiri. Prima se referă la temperaturi de 10 grade Celsius ziua şi de zero grade noaptea, şi, în acelaşi timp, cantităţi de precipitaţii de 10 l/mp. Până pe 1 martie, noaptea, temperaturile vor fi negative, iar ziua uşor pozitive, de 3-5 grade Celsius”, a afirmat Sandu.

Oficialul ANM a adăugat faptul că, în ceea ce priveşte producerea de precipitaţii, aceasta este preconizată să apară încă din aceste zile, dar momentan nu se cunoaşte dacă va fi vorba despre ploi sau ninsori.

„În ceea ce priveşte precipi­ta­ţiile, prognoza arată că, în această seară şi mâine seară, pe zona de sud vor exista precipitaţii sub formă de zăpadă. Luni, o să dăm mai multe informaţii despre ce se în­tâmplă în continuare. Pe 21 şi 23 februarie, avem semnale că vor fi precipitaţii în România. Nu putem preciza acum dacă e ploaie sau zăpadă. Chiar dacă va fi ploaie pe 22, ar putea fi îndeplinită prima condiţie de care v-am vorbit, dar nu şi cea de temperatură de 10 grade Celsius cu plus. Din prognoza fă­cută de către ANM, până la 1 martie nu vor fi îndeplinite cele două condiţii. Pericolul de viituri este real, dar acestea nu pot să în­ceapă atâta timp cât cele două condiţii nu sunt îndeplinite”, a explicat şeful ANM.