Povestea actorilor păpuşari de la Teatrul Anton Pann în turneul din regiunea Odessa, Ucraina


Teatrul_Anton_Pann_in_odessa_UcrainaÎn perioada 23 martie – 01 aprilie, păpuşarii Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, au prezentat românilor din sudul Ucrainei, regiunea Odessa, un număr de 16 reprezentaţii, cu spectacolele: Punguţa cu doi Bani  după Ion Creangă (scenografie şi păpuşi: Mirela Tofan, scenariu şi regia Ioan Brancu) şi Hansel și Gretel după Fraţii Grimm, (scenariu și regia Diana Roman, scenografia Viorica Stamate).

Turneul întreprins de păpuşarii teatrului s-a înscris în cadrul celei de-a treia ediţii a „Caravanei Teatrului şi Folclorului Românesc”, la românii din Bugeacul Istoric,  regiunea Odessa – Ucraina, un proiect derulat de Institutul Cultural Roman, prin Direcția Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Aso­ciaţia Naţional – Culturală a Româ­nilor din regiunea Odessa – „Basara­bia” şi Teatrul Anton Pann din Rm. Vâlcea.

După cele zece zile cât au stat acolo, timp în care au prezentat spectacole în patru raioane ale regiunii, la Reni, Tatarbunar, Izmail și Chilia, păpuşarii de la Teatrul Anton Pann, au venit acasă cu acelaşi mesaj al românilor din acea regiune, pe care l-au mai adus și acum doi ani: Să nu ne uitaţi! Acest mesaj, poate nu este impresionant pentru românii aflați aici în ţară, dar pentru românii de acolo, ca şi pentru cei care au fost alături de ei în acest turneu şi s-au implicat sufleteşte, înseamnă foarte mult, un strigăt de ajutor către ţara mamă, pentru a-i susţine şi încuraja în păstrarea valorilor culturale proprii românilor, pentru păstrarea identității naţionale şi a limbii române.

Teatrul_Anton_Pann_in_odessa_Ucraina1Caravana noastră, a teatrului și folclorului românesc, a ajuns în localităţi, sate şi comune, parcă uitate de timp, unde toate tradiţiile, cântecele şi obiceiurile româneşti, au rămas nealterate şi unde întâlnirea cu fraţii români din ţară, vorba în limba strămoşească, a fost privită ca  o binecuvântare, ca  o gură de aer curat. Bucuria celor care au umplut sălile căminelor culturale, săli mari, cu peste 400 de locuri, a fost imensă. Pentru cei mici, aceste spectacole au fost în premieră, iar pentru cei mai în vârstă, cei trecuți de 60 – 70 de ani, a fost ceva încântător, fiindcă, întrebaţi fiind, de când nu au mai văzut la ei un spectacol de teatru, au răspuns că de cincizeci de ani, de o jumătate de secol, de când ei erau copii. După fiecare reprezentaţie, care aducea aplauze îndelungate, artiştii erau întrebați dacă mai vin, când mai vin, fiindcă altfel, „pe la noi, nu mai  trece nimeni”.

Zilnic, în fiecare localitate, după cele două reprezentaţii ale păpuşarilor Teatrului Anton Pann, urcau pe scenă artiştii Ansamblului Folcloric „Dor Basarabean”, cu un repertoriu de dansuri și cântece populare din toate zonele folclorice româneşti, care, prin autenticitatea lor şi prin interpretarea plină de suflet, ofereau o atmosferă de adevărat românism.

Când Preşedintele Asociaţiei Naţional Culturale „Basarabia” a Românilor, din regiunea Odessa, Anatol Popescu (unul dintre organizatori), spunea despre românii din această zonă că sunt văduviţi de tot ceea ce înseamnă act cultural, chiar dacă nouă, celor din ţară, ni se pare puţin cam deplasat. Numai văzând realitatea de acolo, ne-am dat seama de necesitatea unor astfel de acţiuni. Această nevoie a lor, de a vorbi, de a auzi vorbindu-se româneşte, de a viziona spectacole şi de a auzi cântece în limba maternă, a fost înţeleasă de către Institutul Cultural Român, care an de an, iniţiază astfel de acţiuni şi care va continua în acest fel şi pe viitor.

Teatrul_Anton_Pann_in_odessa_Ucraina2Peste tot am fost întâmpinaţi cu căldură şi cu bucurie, dar mare ne-a fost mirarea, când într-un sat unde se vorbea cea mai pură limbă românească şi unde numele vechi romanesc al localităţii era Mareșal Al. Averescu (Oziornoe), primarul Arnăutu, cu nume de român, nu ne-a permis accesul în Căminul Cultural, sau în altă clădire şi în general nu ne-a dat voie sa desfăşurăm vreo activitate artistică pe teritoriul acestei localităţi. Până la urmă, spre a nu-i lipsi pe locuitorii care aşteptau cu nerăbdare acest spectacol gratuit, un român, un om cu suflet mare, ne-a permis accesul într-o sală de lupte, unde am desfăşurat întregul program artistic. Sala nu prea mare s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul adunat acolo.

Exceptând acest incident neplăcut, putem spune că turneul a fost unul reușit. Actorii păpuşari ai Teatrului Anton Pann împreună cu artiştii din Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” s-au bucurat că în cele opt zile ale turneului peste 3.000 de români din această regiune a Ucrainei, și nu numai, au putut urmări spectacolele de teatru de păpuşi şi spectacolele de muzică și dansuri populare românești. Despărțirea a fost emoţionantă, cu lacrimi în ochi cu toţii şi-au luat rămas bun, promiţând că se vor revedea curând.

Aceasta a fost pe scurt povestea turneului, povestea păuşarilor de la Teatrul Anton Pann care, s-au întors din Ucraina cu acelaşi mesaj de la fraţi lor români, ca şi acum doi ani „Să nu ne uitaţi!” Ne întrebăm, oare cum am putea să-i uităm? Pentru ei, pentru organizatori, pentru toţi cei care au participat, turneul din Ucraina rămâne o experienţă de neuitat.