Condiţii drastice pentru produsele alimentare
• Ministerul Agriculturii creşte presiunea introducerii unui registru al industriei alimentare pentru verificarea calităţii produselor care ajung pe rafturile magazinelor
Direcţia Agricolă informează că, în curând, toate produsele alimentare care ajung pe mesele noastre vor fi verificate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, în baza unor noi prevederi legislative. Potrivit lui Florel Bădele, directorul Direcţiei Agricole, până la sfârşitul anului trecut, prin direcţiile judeţene de agricultură, se aprobau reţetele de producţie. Astfel, fiecare producător de produse alimentare, înainte de începerea producţiei, venea cu reţeta pentru a fi aprobată, apoi urma viza. În momentul în care venea controlul de la Ministerul Agriculturii sau de la ANSVS, avea un document de referinţă: reţeta după care trebuia să producă.
„La cererea industriei de profil, anul trecut, s-a scos obligativitatea privind avizarea reţetelor de către Ministerul Agriculturii. Pe motiv că s-a excedat cadrul european, s-a scos această obligativitate, pentru că, în Europa, fiecare producător este responsabil pentru reţeta lui. Prin astfel de decizii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii care se duc în control ar putea lua măsuri împotriva producătorilor care, deşi sunt găsiţi în neregulă, spun că au o reţetă proprie. Dezbaterea publică în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare de pe piaţă s-a finalizat printr-un nou act normativ care urmează să fie promovat cât mai repede pentru a reintroduce această certificare a reţetelor de producţie prin introducerea unui registru al industriei alimentare, astfel încât atunci când are loc un control, fie la producător, fie la rafturile din magazine să se poată compara analizele cu o referinţă aprobată”, ne-a explicat Florel Bădele, directorul Direcţiei Agricole.