Pompierii se antrenează pentru un Cutremur de 7,4 Richter la Hotelul Mariei Tudor din Olănești!


I.S.U. Vâlcea organizează azi o aplicație menită să testeze modul de intervenție a echipajelor și a celorlalte instituții implicate, în cazul producerii unui cutremur: la ora 11.00, în zona Vrancea, are loc un seism cu o intensitate de 7,4g pe scara Richter, cele mai mari distrugeri s-au înregistrat în Oraşul Olăneşti, la Hotelul Riviera. Structura de rezistenţă, corpul A – grav afectată, prăbuşire parţială a casei scării în această zonă şi a altor elemente de construcţie, existând posibilitatea surprinderii sub dărâmături a turiştilor sau a personalului de pe locul de muncă. Fisuri, distrugeri şi prăbuşiri parţiale la clădirile de locuit din zona perimetrală hotelului. Nu se cunoaşte dacă există persoane rănite sau blocate sub dărâmături,pericol de incendiu din cauza defecţiunilor produse la instalaţiile utilitare (energie electrică, alimentare cu gaze naturale).
La sosirea primelor forţe de intervenţie, se constată şi comunică prăbuşirea parţială a unei aripi pe latura de nord-est a hotelului; 240 de turişti, s-au autoevacuat, iar din informaţiile primite de la personalul de serviciu, mai există persoane blocate în interiorul hotelului care nu au reușit să se autoevacueze; cel puţin 8 persoane care s-au autoevacuat sunt rănite, prezentând diverse traumatisme; un grup de persoane se află la balcoanele camerelor de la etajul V, pe latura de nord (fațada principală a hotelului), blocate ca urmare a prăbuşirii casei scării și a altor elemente de construcție; una dintre echipele de căutare – salvare anunţă la punctul de comandă operativ înaintat, că a identificat 3 persoane care au fost surprinse de prăbuşirea unor elemente din structura casei scării, fiind grav rănite şi blocate sub dărâmături la nivelul etajului I.
Acumulările de gaze, provenite de la avarierea instalaţiei de gaze naturale produc o deflagraţie, urmată de incendiu violent, în zona blocului alimentar pe o suprafaţă de 150 mp şi ameninţă să se propage la spaţiile şi la etajele superioare iar doi angajaţi ai hotelului care evacuau bunurile mate­riale, au fost surprinşi de suflul explo­ziei, fiind grav răniţi. După evaluare, se înregistrează 19 persoane rănite cu diverse leziuni și două persoane decedate (strivite de dărâmături).
Situația depăşește posibilităţile de transport şi asistenţă medicală de urgenţă existente la nivelul judeţului Vâlcea, se trece la Planul Roșu de Intervenție: operaţiunile pentru pregătirea şi desfăşurarea intervenţiei pentru descarcerarea, salvarea şi acordarea primului ajutor medical, concomitent cu asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor, descarcerare în zona accidentului, conform planurilor operative de intervenţie şi evoluţiei situaţiei operative în zona de acţiune.